Tovább szárnyal a balatoni lakáspiac (portfolio.hu)

A pandémia hatására bekövetkezett fogyasztói szokások változásával tovább nőtt a nyaralók iránti kereslet. Az örök kedvenc továbbra is a Balaton, az ottani ingatlanárak egyre inkább közelítenek a fővárosi árakhoz. A Duna House elemzése a nyaralópiac legfrissebb folyamatait mutatja be.

 

 

A járványügyi helyzet miatt a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, és ha van spórolt pénzük, akkor azt szívesen fordítják nyaralóvásárlásra, így a Balatonnál a szezonalitást felváltotta az egész éves kereslet – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője, aki szerint ez a trend már tavaly nyáron elkezdődött, és azóta is megfigyelhető a piacon.

A használtingatlanok terén jellemzően az északi parton találhatók a drágább nyaralók, de a déli parton is csak minimálisan olcsóbbak a lakások. A Duna House szakembereinek tapasztalata szerint már a déli parton is minimum 40-50 millió forint kell ahhoz, hogy élhető nyaralóingatlant lehessen találni. Bár a 25 millió forintos befektetés sem lehetetlen, de cserébe kompromisszumot kell kötnie a potenciális vevőnek. Ekkora összegért ugyanis csak a vízparttól távolabb, jellemzően 3-5 kilométerre lévő településeken lehet élhető méretű nyaralót találni.

A teljes cikk itt elolvasható.