Tovább nőtt a dél-balatoni szakképzés népszerűsége (sonline.hu)

Egyre több somogyi fiatal látja úgy, hogy a jó szakma biztos megélhetés. Az előző évinél többen döntöttek úgy, hogy valamilyen szakmát tanulnak az általános iskola elvégzése után – írja a sonline.hu.


– Tovább nőtt a dél-balatoni szakképzés népszerűsége, 13 százalékkal többen nyertek felvételt a Siófoki Szakképzési Centrum iskoláiba az elmúlt esztendőhöz képest – mondta el Horváth Péter, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója. Hozzátette: a nyolcadikos diákok Siófok, Marcali, Balatonboglár, Fonyód öt iskolájában összesen tizenkilenc ágazat képzéseire adhatták be jelentkezésüket. Kiemelte: a legtöbben idén is az informatika és távközlés, a turizmus-vendéglátás, illetve a kereskedelem ágazatokba jelentkeztek, de nagyon népszerűnek bizonyultak a szépészet, a gazdálkodás és menedzsment, a sport, az épületgépészet, valamint a specializált gép- és járműgyártás ágazatokba tartozó továbbtanulási lehetőségek is.

Örömteli, hogy egyre több szülő és diák ismeri fel azt: a megújuló magyar szakképzés valódi karrierlehetőséget, kiszámítható jövőképet kínál, hiszen iskoláinkban és duális partnereinknél – akiknél egyre több van – a tanulók valóban piacképes, hosszú távon megélhetést biztosító tudást szerezhetnek – mondta el Horváth Péter.

A 2021/2022-es tanítási évre több mint 1000 diák nyert felvételt a Kaposvári Szakképzési Centrum 10 intézményébe.

Az elmúlt évhez képest 9,5 százalékos növekedés mutatkozott a jelentkezők számában, a szakképző iskolai képzési típusban pedig 16 százalékkal emelkedett a felvettek száma – mondta el Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója.

Hozzátette: túljelentkezés volt a honvédelem, a rendészet, a közszolgálat és szépészet ágazatokban. Népszerű volt az erdésztechnikus képzésük is, valamint az informatika, a gépészet, az építőipar és az épületgépészet ágazatok iránt sokan érdeklődtek.

A cikk folytatása itt található.