Tovább működik a klub – Azok a vívók maradtak a régiós egyesületben, akik egyfelé húznak (Napló)

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek az Sz-L Bau Balaton Vívóklub körül. A Napló nemrég számolt be arról, hogy a versenyzőként többszörös világbajnok és olimpiai bronzérmes szakedző, Horváthné Szalay Gyöngyi – aki korábban a klub kötelékében dolgozott – néhány hete tizenharmad-magával új egyesületet hozott létre Tapolca Vívóklub néven. A balatonfüredi, keszthelyi, veszprémi és tapolcai szakosztállyal működő Balaton Vívóklubból történt kiválásuk után kialakult helyzet kapcsán Horváthné Szalay Gyöngyi által elmondottakra reagált a lapban Borosné Eitner Kinga a Balaton Vívóklub alapítója.

A Naplónak nyilatkozva Szalay Gyöngyi korábban azt mondta: „Már tizenhét évvel ezelőtt sem értettem egyet azzal, hogy Balaton Vívóklub lett a Borosné Eitner Kinga edző által alapított klub neve. De akkor még versenyző voltam, tudomásul vettem. Eltelt ennyi idő, együtt dolgoztunk, de úgy láttam, hogy nem működik az eredeti elképzelés.”

– “Sajnálom, hogy 17 év után azt mondja, hogy nem ért egyet a névválasztással. Senkinek sem volt ezzel baja, ezenkívül meg is lehetett volna időközben változtatni” – fogalmazott a lapnak Borosné Eitner Kinga, az SZ-L Bau Balaton Vívóklub elnöke, mesteredző, válogatott keret-edző, aki megalakította, felépítette a tapolcai vívást, majd terjeszkedett Keszthely, Balatonfüred és Puskás Gábor kollégájával (aki korábban Budapesten tőrválogatott keretedző volt) Veszprém irányába.

– Kár, hogy az egyesület szerkezete megbomlik. Annak idején regionális klubunkat azért hoztam létre, hogy összefogja a térség erőit, sportolni, vívni vágyó gyermekeket, és a magas létszám mellett minőséget produkálva kitermelje a jövő bajnokait – nyilatkozta Borosné Eitner Kinga, aki kiemelte: Tapolca, Keszthely és Balatonfüred városok jövőképében a sport fejlesztése, felkarolása, nagy nemzetközi versenyek városba hozatala szerepel. – Vívóklubunk mint regionális klub programjával, létszámával, eredményeivel és a már megrendezett világversenyeivel kitűnően illeszkedik ebbe a koncepcióba. Balatonfüreden, Keszthelyen, Tapolcán junior, felnőtt és veterán Európa-bajnokságot, míg Keszthelyen világbajnokságot rendeztünk az utóbbi időben.

– Valamikor Tapolcán, a „TIAC” pályán egy lapos tetejű házban kezdtünk, az épület kívülről lemállott vakolatával nagyon sokáig mindent elárult a belül várható látványról. A vívóterem mérete alig haladta meg a 12×5 métert, nem volt akkora, mint a versenyeken használatos küzdőtér, ezért igazi szakmai munkát hosszú évekig nehezen tudtunk végezni. Mára elmondhatjuk, hogy a négy vívótermünkben 42 db villanygéppel ellátott küzdőtéren egyszerre 84 gyerek vívhat a hét öt napján keresztül délutánonként.”

Borosné Eitner Kinga – aki Szalay Gyöngyi nevelőedzője-edzője volt, továbbá nevelőedzője volt Boczkó Gábornak és Rédli Andrásnak is – megjegyezte: a felsorolt negatívumok mellett pozitívum, hogy azok maradtak az egyesületben, akik egyfelé húznak. A keszthelyi szakosztályt ő vezeti, a füredit és a veszprémit Puskás Gábor, dr. Kovácsné Kopfer Beatrix Keszthelyen és Füreden is tevékenykedik.

Az SZ-L Bau Balaton Vívóklub, mint anyaklub és jogutód, a tapolcai vívótermet és a tapolcai versenyzők vívófelszerelését átadja az újonnan alakult egyesületnek. Borosné Eitner Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy az Sz-L Bau Balaton Vívóklub 2016-ban harmadik helyen végzett az országos egyesületi pontversenyben párbajtőrben, 2008-tól negyediknél nem volt rosszabb, sőt 2014-ben első lett. Az összes fegyvernem eredményeit tekintve párbajtőr szak-ágban tavaly hetedik lett a klub, s az elmúlt 10 évben egyszer sem volt tizediknél rosszabb.

– “Célunk továbbra is a térség érdeklődőinek széleskörű bevonása, számukra a mozgás örömének és a sikerek elérésének biztosítása – hangsúlyozta, hozzátéve: térségünkben fővárosi erősségű egyesület épült, ez pedig a központi támogatás szempontjából is nagyon fontos.”

A felnőtt férfi párbajtőr válogatottban Rédli András és Siklósi Gergely személyében ma két tapolcai nevelésű vívó szerepel, mindketten nemrég igazoltak át a fővárosi Honvédba. Borosné Eitner Kinga klubjából indult Boczkó Gábor is, akinek eredményeit szintén nem kell bemutatni- írja a Napló.