Tovább drágulnak a nyaralók a Balatonnál (sonline.hu)

Az ingatlanpiac élénkülésével párhuzamosan a nyaralók iránti kereslet is megnőtt a Balatonnál. A kereslettel az árak is magasba szöktek. Bár a tavaly nyári tetőzés óta stagnál a piac, az ingatlanpiaci szakértők az idén sem számítanak áresésre.

Jó januárt zártak a GDN Ingatlanhálózat balatonmáriai irodájában, összegezte az idei év tapasztalatait Sinka József vezető értékbecslő, ingatlanszakértő a sonline.hu-nak.  2016 óta tart a növekvő forgalom a Balatonnál, ami az árak növekedését is maga után vonta. 2019 nyarán tetőzött a fellendülés, azóta stagnál a piac. Kifejtette: eddigre már a befektetők jórészt bevásároltak, s a 20-25 millió forintos nyaralók szinte mind elkeltek. Az új érdeklődők egy része ezért már magasabb árkategóriában gondolkodik.

A vevők legfontosabb szempontja továbbra is a nyaraló elhelyezkedése. Míg Balatonfeny­ves-Balatonmária környékén 300-400 ezer forintos négyzetméterárak szóródnak, addig a siófoki Arany- és Ezüstparton egymillió forintos négyzetméterárral is találkozhatunk. Fonyódon új társasházi lakások épültek, s most kezdenek beindulni az építkezések a déli part nyugati felén is.

Ingatlanos tapasztalat, hogy a balatoni drágulásnak nem látszik a vége. A Balaton-környéki települések árai átlagosan 28 százalékkal nőttek, mint egy évvel korábban. Jelenleg átlagosan négyzetméterenként 465 ezer forintot kérnek a tulajdonosaik.

Míg Zamárdiban egy év alatt kisebb ütemben emelkedtek a nyaralók árai (négyzetméterenként átlag 507 ezer forintról nőtt 645 ezerre), addig Balatonszemesen meglódult a növekedés (281 ezer forintról 575 ezerre). Van, ahol csökkent az ingatlanár, mint például Szántódon, ahol azonban így is 800 ezer forint négyzetméterenként.

A megkérdezett szakértők szerint a balatoni nyaralópiaci kereslet túlnyomó részét az idén már nem a befektetők, hanem a saját célra vásárló vevők teszik ki, akik ki szeretnék használni még az egy üdülőövezeten belüli nagy árkülönbségeket. A balatoni példánál maradva, ha valaki a part mentén szeretne minden igényt kielégítő, új építésű apartmant vásárolni, annak ára könnyen elérheti a négyzetméterenkénti 1 millió forintot, de ha valaki vállalja, hogy a parttól távolabb vásárol nyaralót, olcsóbb négyzetméter-árakkal is találkozhat.

Az egész éves kereslet kimutatható a balatoni ingatlanpiacon, de általános tapasztalat szerint a téli hónapok kevésbé alkalmasak a gyors értékesítésre, mert az időjárás meghatározó tényező abban, hogy megjöjjön a vevők vásárlókedve. Ennek megfelelően a balatoni ingatlanosok tavasszal még egy kis élénkülésre is számítanak a piacon.