5 új helyi termelő és vállalkozó kapta meg a jogosultságot a „Vidék Minősége- Éltető Balaton-felvidékért” védjegy használatra a Térségi Védjegy Tanácstól. A termékek előállítói magas szintű szakmaiságról és társadalmi, környezeti, gazdasági felelősségvállalásról tettek tanúbizonyságot.
Akik ezentúl büszkén használhatják a „A Vidék Minősége- Éltető Balaton-felvidékért Védjegyet”:
- Dénes Ildikó – Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészet – Nagyvázsony
- Capári Balázs – Kapriol Bt. – Sümeg
- Fűzfőszer Kft. – Sümegi Pálinka – Sümeg
- Hungarian Table Top Kft. – Halimba Kristály – Halimba
- Kartaly Attila – Tagyon
- Mellettük kettő, már „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjeggyel” rendelkező termelőnk nyerte el új termékeire a védjegy használat jogát:
- Ana-Maria Homann – AnA Naturfarm – Csabrendek
- Bázsai Kft. – Nagyi Kertje Teaház és Étterem – Aszófő
A védjegyről
Az Éltető Balaton-felvidék védjegy kialakításánál az Egyesület munkatársainak segítségével maguk a gazdálkodók, vállalkozók határozták meg, hogy miben tudnak mást nyújtani az általuk előállított áruk, szolgáltatások, mint a nagyipari jellegű társaik.
A védjegyet használók elkötelezték magukat elsődlegesen a helyi, illetve magyarországi alapanyagok használata mellett. A hagyományos élelmiszer előállítási módokra (pl. füstölés, hagyományos pácolás, teljes tej használata a sajtkészítésnél) törekszenek, ugyanakkor számos új termék is bevezetésre kerül. A termelést a helyi vásárlókat, vendégeket, turistákat kiszolgáló kereskedelmi, szálláshely, vendéglátás és egyéb szolgáltatói területen működő egyesületi és hálózati tagok is ösztönzik.
Kínálatukban a „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel rendelkező termékek kiemelten jelennek meg.
A minősítési rendszerről
A területi jellegű védjegy lényege abban áll, hogy a minősítési kritériumok összhangban állnak a vidéki területek általános fenntarthatósági kritériumaival, úgy mint környezeti, társadalmi és gazdasági felelősségvállalás és mindemellett minden területnek megvannak az egyedi szakma-specifikus szempontokra vonatkozó, minőséget meghatározó kritériumai.
A program keretében nem csupán a minőség értékként való megélését ösztönözzük a térségi termékek és szolgáltatások előállítása terén. Fontos az is, hogy a Balaton-felvidék, mint helyi erőforrás felértékelődjön a gazdasági, közösségi, kulturális értékei mentén.
A közös minőség és szolgáltatásfejlesztő munka, a minőségközpontú eszmecserék, azaz a tevékeny részvétel által ezeket az értékeket az itt élők is elfogadják, magukévá teszik, folyamatosan formálják, és cselekvő résztvevők lesznek a széles körű elterjesztésben.
Az egyesületről
Az egyesület 2007-ben alakult, tagsága az évek során 285 főre gyarapodott és immáron 103-an viselhetik büszkén „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet. Csak 2018-ban négy LEADER helyi felhívásuk jelent meg, amelyekre december 31-ig 131 db támogatási kérelem érkezett be. 2016-ban Pro-regió díjat, tavaly a Bakony Expo Vásári Nagydíját nyerték el, A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekthez együttműködő partnerként, t a Veszprém-Balaton 2023. Zrt-ben részvénytulajdonosként szeretnének hozzájárulni a program sikerességéhez.