Tour de Balaton és Szilvásvárad Maraton az Olimpiai Ötpróba hétvégi ajánlata

Balatonföldvárra vagy Szilvásváradra kell utaznia annak, aki az ötpróba pontjait szeretné gyarapítani: ezen a hétégén a Tour de Balaton és Szilvásvárad Maraton szerepel az Olimpiai Ötpróba 55 rendezvényt felvonultató eseménynaptárban – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Idén is betelni látszik a 3000 főre limitált indulói létszám a McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton kerékpártúrán. A május 27-én Balatonföldvárról induló túra hosszabb távjaira, vagyis a Balaton_206, a Balaton_146, Balaton_86-ra már nem fogadnak több nevezőt a szervezők, és a Balaton_32 és a Balaton_6 távokra is csak néhány tucat szabad hely maradt az indulásig.

Az harmadik alkalommal megrendezésre kerülő bringatúra népszerűsége annak ellenére is töretlen, hogy az előző két évben, változó arányban ugyan, de szakadt az eső. Az előrejelzések alapján egy kis csapadékra most is van némi esély, de ez csak keveseket rettent el a kihívástól.

Izgalmasan alakult a 16. Szilvásvárad Maraton szervezése, hiszen az áprilisi havazás és a viharos, esős idő után a verseny megrendezése is kétséges volt, azonban az erdészet munkájának köszönhetően változatlan útvonalon megtartható a rendezvény.

A szervezők minden induló figyelmét felhívják, hogy a veszélyt jelző táblákat vegyék nagyon komolyan: a piros felkiáltó jel, veszélyre hívja fel a figyelmet. A lefelé mutató egy, kettő vagy három nyíl, veszélyes lejtőt jelez, ami nem csak a meredekségére utal, az út állapotára is.

Szintén figyelni kell a szervezők jelzéseit a Szilvásváradra való megérkezéskor, hiszen a Lovas Stadion felújítása miatt – 15 év után először – új helyszínen lesz a rajt-cél terület.

Mind a Tour de Balaton, mind a Szilvásvárad Maraton része az Olimpia Ötpróba eseménysorozatnak. Az egyes eseményeken a különböző távok teljesítésért pontok járnak, amelyek az egész program ideje alatt, a 2020-as Olimpiáig gyűjthetők és garantált ajándékokra válthatók.

A Tour de Balaton távjaiért az alábbi pontok gyűjthetők be: A 206 km-es távért 6 pont, a 146 km-ért 5 pont, míg a 86 km-ért 3 pont jár.

A Szilvásvárad Maraton leghosszabb, 107 km-es távjáért 6 pont, a 70 km-es középtávért 4, míg a 39 km-es rövidtávért 3 pont jár azoknak, akik regisztrálnak az ötpróba pontgyűjtésre a www.olimpiaiotproba.hu oldalon.