Tósoki Imre: “Tihany nincs veszélyben, nem tervezünk semmilyen megszorításokat”

Nehéz év lesz az idei, több, egyelőre ismeretlen tényezővel, ennek ellenére Tihanyban nem terveznek megszorításokat, a közszolgáltatások zavartalanul működnek majd – közölte Tihany polgármestere. A településnek vannak tartalékai, emellett felvettek egy tíz éves futamidejű, rendkívül kedvező hitelt is a lakásépítési programjukhoz. 

Nem egyszerű a helyzet, a bevétel kiesések érzékenyen érintik a települést, több bizonytalansági tényezővel is kalkulálnunk kell az idei költségvetés tervezésénél. A legfrissebb hírek szerint a kormány kompenzálja a 25 ezer főnél kisebb településeken az iparűzési adóból származó bevételhiányt, annak ötven százalékát automatikusan megtéríti.

– fogalmazott a Tihanyi Visszhangnak Tihany polgármestere.  Tósoki Imre kifejtette: az idegenforgalmi adó után fizetett állami támogatás elmaradása, a gépjárműadó elvonása komolyan érinti őket és egyelőre kérdéses, mi lesz a parkolási illetve a közterület használati díjakkal.
A településvezető bízik benne, hogy folytatódik a lehetőség és pályázhatnak idén is az idegenforgalmi adó kiesés kompenzálására a kormánynál, erre elkülönítettek egy összeget. A konkrét vendégéjszaka szám után lehet igényelni majd a támogatást, ebben van már tapasztalatuk – tette hozzá.

Kifejtette: Bár nehéz év elé néznek, megszorítást nem tervez.

Természetesen alkalmazkodnunk kell a helyzethez, ezért ebben az évben csak olyan fejlesztések történnek a településen, amelyekhez pályázati úton támogatást nyertünk. Egyetlen önkormányzati finanszírozású munkát tervezünk: tíz milliós keretet különítünk majd az utak karbantartására.

– fogalmazott Tósoki Imre.

Elmondta: a nagy beruházások éve lesz az idei. Elkezdődik az egykori magtár felújítása és turisztikai fogadóépületté alakítása, a Csokonai
liget és az apátsághoz vezető lépcső felújítása már zajlik. Márciusban megkezdődhet a Csokonai utcában az ivóvíz gerincvezeték cseréje, a szezon után pedig ugyanez történik a Kossuth utcában.

A Völgy utcában tavaszra befejeződik a járda felújítása, ahogy a Visszhang domb rendezése is. Már kiírták a közbeszerzési eljárást, terveik
szerint júniusban elkezdődik az óvoda-bölcsőde-lakásépítési program is.

Tósoki Imre elárulta: a fejlesztésekkel az idegenforgalmi szezont kívánják kiterjeszteni, ami a helyi vállalkozóknak is érdeke, és egy olyan minőségi környezetet létrehozni, ami a helyi lakosságnak is jobb életérzést biztosít. A közel harminc éve elhanyagolt állapotban lévő Csokonai liget felújítása nemcsak az idelátogatókért van, ahogy a Visszhang domb rendezése sem.

Végül elárulta:  a tavaly bevezetett parkolási zóna bővítés elérte a célját, igenis lehet ezzel szabályozni a közlekedést. Gondolkodnak azon, hogy tovább bővítsék a parkolási zónát, sőt kezdeményezni fogja, hogy a Visszhang dombi parkolót szüntessék meg, és legyen a településen
egy gyalogos zóna is. Kiadták a megbízást a Rév területén egy központi, 200 férőhelyes parkoló létesítésére is.

Emellett elkezdődött az új falugondnokság létesítésének tervezése, a Kossuth utca légkábeleinek földbe helyezésének részletes megvalósíthatósági tanulmánya nyárra elkészül, a Magyar Turisztikai Ügynökség dönt majd a programok finanszírozásáról.