Törölték a siófoki Erzsébet Szálloda árverését (mno.hu)

Törölte múlt pénteken a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a siófoki Erzsébet Szálloda október 4-re kiírt árverését – derült ki az MNV Zrt. e-árverés oldaláról. A hotel kikiáltási ára ingóságokkal együtt 1,4 milliárd forint lett volna.

Az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló kormányrendelet szerint a törlésre minden joguk megvolt, hiszen a pályázati felhívás az ajánlattételi határidő letelte előtt visszavonható. A siófoki szállodát a nyíregyházi, a balatonőszödi és a balatonvilágosi Erzsébet Szállodákkal együtt még decemberben zárták be, a dolgozókat pedig elbocsátották. Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-től december 1-jén került át a tulajdonjog az MNV Zrt.-hez, amely azonnal leszögezte, nem üzemelteti tovább a szállókat, hanem piaci áron eladja azokat.

A siófoki komplexum fő értéke, hogy közvetlenül a Balaton partján található, a telek 17 097 négyzetméter nagyságú, hátránya viszont, hogy 1970-es években épült nyolcemeletes „panelszörnyetegről” van szó. A 6500 négyzetméteres fő épületben 159 klímával, tévével és saját fürdőszobával felszerelt szoba van, többségük erkélyes. A szállodát kiszolgáló épületben 250 fős étterem és szintén 250 fős konferenciaterem található. Egy háromszintes házban pedig további 36 szoba tartozik a hotelhez. A megkérdezett siófoki ingatlanszakértő szerint a közvetlenül vízparti, panorámás részen jelenleg 650 ezer és egymillió forint közötti négyzetméterárak vannak a piacon, ami Budapest belvárosi áraival vetekszik. Nem tudni, hogy mikorra tűzi ki az új árverés időpontját az MNV. Az elhagyott, átlagos állapotú üdülő őrzéséről így még bizonytalan ideig a vagyonkezelőnek kell gondoskodnia.

Az MNV júliusban már eladta a nyíregyházi Erzsébet Szállót. Egyelőre nem ismert a vevő kiléte, de a július 20-án lezárult árverésen egyedüliként tett ajánlatot, és az 1,072 milliárd forintos ajánlattal meg is szerezte az 55,8 ezer négyzetméteres ingatlant. A 2005-ben felújított, kimondottan jó állapotú épület az ingóságokkal együtt került a vásárló tulajdonába. Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc úgy nyilatkozott korábban, előnyösebb volna, ha nyíregyházi kézbe kerülne a szálloda, amely szerves része volt az Erzsébet-programnak, és amelyben hozzávetőleg 400 ezer gyereket üdültettek kedvezményes áron.

Az MNV a balatonlellei Tóparti üdülőtől is megszabadult volna 744 millió forintért, de nem érkezett rá licit. Az üdülőt nyaranta a Jobb Jövő Egyesület szokta kibérelni, de az ingatlan megvételére nincsen pénze az egyesületnek, így most jövő nyárig vélhetőleg megint üresen áll majd.