Török világ Alsóörsön

Múltidéző utazásra invitálja a látogatókat Alsóörs. A településen július utolsó szombatján visszarepülhetünk a török világba, ehhez varázs-szőnyegre sem lesz szükség, elég felkeresni a programhelyszínek valamelyikét.

A községi strandon bábelőadás, játszóház, korabeli játékok és orientál táncshow várja a családokat, a Török-házban elsősorban zenei programok szórakoztatják az érdeklődőket, és lehetőség nyílik hagyományos török ételek, így a török lecsó megkóstolására.

A török világ megidézésének ötletét a település nevezetes épülete, a török adószedő háza adta, amit a népnyelv egyszerűen csak Török-háznak nevez – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Sashegyi Ildikó, a  Eötvös Károly Művelődési Ház kulturális munkatársa.  Az épület a Somlyó-hegy lankáira felkapaszkodó ófaluban, egy magaslati részen épült a 15-16. század fordulóján, késő gótikus stílusban.  Magyarország legrégebbi épen maradt kisnemesi  kúriájának neve a ház turbánszerű kéményétől ered, a kéményzáródás hagyma alakú dísze miatt.

A ház ma kiállítóhely, az üdülési szezonban közművelődési feladatot lát el.

(09:24)