Tönkremegy a balatonberényi gyermeküdülő, nincs igazi gazdája (Nyugat.hu)

Pedig mennyi gyerek nyaralt itt, mielőtt gondozásába vette volna az állam! Tavaly az eladásáról beszéltek, de meg sem hirdették.

Semmi sem történt az elmúlt bő egy évben a Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülőjével, szép lassan tönkremegy. Az üdülő az állam tulajdonában van, úgy és senki sem foglalkozik vele – tudta meg a Nyugat.hu meg megbízható forrásból.

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött, nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

Az ingatlant egyébként tavaly tavasszal – ellenzéki javaslatra – meg akarta szerezni a szombathelyi önkormányzat, kérvényt nyújtottak be a szakminisztériumhoz, de az elutasították.

Tavaly augusztusban megkerestük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, ahol azt mondták, az üdülő tényleg nem működik, el akarják adni, és erre nyilvános pályázatot írnak majd ki.

Megnéztük a Vagyonkezelő pályázatait, és sem a lejárt, sem a most futó pályázati kiírások között nem találtuk az üdülőt. Kérdéseinkre azt válaszolták, jelenleg az értékesítés előkészítése zajlik, várhatóan jövő év elején hirdetik meg.

Annyit sikerült még megtudnunk, hogy tavaly télen a volt gyermeküdülő épületében rövid ideig működött egy pékség és egy morzsaüzem, de azóta üresen, gondozatlanul áll az egykor szebb napokat látott, öt éve a Vas megyei önkormányzattól elrekvirált, most állami tulajdonban lévő gyermeküdülő.