Különleges, parton épülő közösségi létesítménnyel gyarapodik Zamárdi

A Balaton part közelében helyezték el a mai napon az alapkövét annak a 100 fő befogadására alkalmas építmény-együttesnek, amely különféle kiállításoknak és rendezvényeknek adhat majd otthont Zamáriban. A 350 millió forint uniós támogatással, és 80 millió forintos önerővel megvalósuló, négyévszakos hasznosításra tervezett, buborék formájú épület – amelynek tervei díjat nyertek egy külföldi tervpályázaton – jövő év áprilisára készülhet el.

A parti sétány közelében, a Kiss Ernő utca – Bácskai utca által határolt területen készül ez a különleges, „buborék” formájú, egyszintes kiállító és rendezvény tér, amely külföldi tervpályázaton is sikeresen szerepelt. Portugáliában az első tíz díjazott között végzett.

Látványterv

A 100 fő befogadóképességű, földszintes épületbe időszaki és állandó kiállításokat is szerveznek majd. A gyönyörű balatoni panorámás tetőteraszon további 50 vendég elhelyezése biztosítható, így akár 150 fős eseményeket is rendezhet a település.

Az Európai Unió 350 millió forintos támogatásával készülő beruházás célja a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmus fejlesztése.

– Célunk, hogy a Zamárdiban lakók és ide látogatók számára egy modern kulturális és szabadidős közösségi teret hozzunk létre, amely nem csak a nyári időszakban nyújt programlehetőséget, hanem egész évben sokszínű kínálattal szolgál mindenkinek. Számos élményt és kikapcsolódást nyújtva, gond nélkül szervezhetünk majd különféle közösségi eseményeket, akár koncerteket, vetítéseket, kiállításokat – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Csákovics Gyula, a város polgármestere.

Ugyan a környéken üzemelnek vendéglátó egységek, de csak a nyári szezonban, így az új épületbe büfét is terveztek.

A tervezett létesítmény akadálymentesített lesz. Gyalogosan, kerékpárral és gépkocsival közlekedőknek egyaránt megközelíthetik majd a látogatók, utóbbiak számára parkolóhelyet is biztosítanak.

A tervezésnél a „kevesebb több” elvet igyekeztek követni, ami azt jelenti, hogy minél kevesebb anyagra és színre korlátozzák a külső megjelenést. Jellemzőek lesznek a fémek, fémes színek, és a beton.

A 240 négyzetméteres épületben helyet kap majd egy interaktív kiállító központ, a település régészeti örökségére és környezeti adottságaira épülő kiállítással és ajándéktárgy shop-pal. Az épület emeletén egy vendéglátó helyet, kávézót alakítanak ki, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra, a közeli kikötőre. A partszakasz használói számára egy sokrétű kiszolgáló egységet alakítanak ki mosdóval, öltözővel, zuhanyzóval, pelenkázóval, csomagmegőrző és telefontöltő bázissal – a tervek szerint.

A munkálatok már megkezdődtek, az alapkövet a terület országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály, és a város polgármestere, Csákovics Gyula helyezte el a helyszínen. Az építkezés nyáron szünetelni fog, majd ősszel folytatódik, és várhatóan 2020. áprilisában fejeződik be.

Alapkőletétel a Balatonhoz közeli helyszínen. A képen Csákovics Gyula polgármester, és Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője (fotó: zamárdi önkormányzat)