Többezer éves maradványokra bukkantak a NIF Zrt. beruházásai során (fotókkal)

Zajlanak a régészeti ásatások a kivitelezés alatt álló 67 sz. főúton, illetve az M85 és M76 gyorsforgalmi utakon. Őskori temetőkre, településekre, illetve bronzkori, rézkori, római kori és középkori leletekre bukkantak a feltárások során – áll a Nemezeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. sajtóközleményében.

  


A 67. sz. főút nyomvonala mentén az elmúlt időszakban több település és egy temető maradványait is megtalálták az ásatások során. A legnagyobb meglepetést a langobardok sírjai okozták. Ez a germán nép csak egy rövid ideig telepedett le a térségben, így régészeti nyomaik ritkán kerülnek elő. A sírok nagyméretűek és mélyek, a testek mellett talált kardok, kések, lándzsacsúcsok és pajzsdudorok pedig harcias életmódra utalnak. Az itt feltárt leleteket a restaurációt követően a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők. (Kaposvár és az M7 autópálya között 46,5 kilométeren négysávos, a közbeeső településeket elkerülő gyorsút épül. Az első ütem keretében 2019 őszére elkészül a 33,2 km hosszú, Kaposfüred és Látrány elkerülő közötti szakasz.)

Az M76 gyorsforgalmi út nyomvonalán végzett legújabb ásatások során Keszthely-Fenékpuszta lelőhelyen öt régészeti korszakra találtak bizonyítékot a zalaegerszegi Göcseji Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum munkatársai. A legkorábbi, közel 6000 éves lelet a rézkorból származik, de találtak kora vaskori, római kori és középkori maradványokat is. A humuszrétegből, és a szántás által nem bolygatott -30 cm-es szintről kora vaskori bronztárgyak (fibulák, bronztőr, torques), római kori, népvándorláskori és középkori ékszerek (fibulák, gyűrűk, övveretek) és érmék kerültek elő. (Az M76 Fenékpuszta (Keszthely)– Balatonszentgyörgy – M7 autópálya közötti 8,6 km-es szakaszon 2×2 sávos gyorsforgalmi út épül, várhatóan 2022-re.)

Az M85 gyorsforgalmi út építését megelőző feltárások eredményeként Nagycenk határában egy ősköri telepre és két temető részletre bukkantak a régészek. A nyomvonalba eső területen feltárt közel harminc darab idősebb sír a középső bronzkor, míg a hét darab fiatalabb temetkezés a kora vaskor időszakára datálható. A halottak mellé edényeket, ékszereket temettek, két sírban pedig egy bronzból készült tőr és egy, valószínűleg jogarként értelmezhető bronz tárgy jelezte, hogy a halottak az ide temetkező közösség kiemelkedő személyei lehettek. (2020 év végére 110 km/h sebességgel közlekedhetnek az autósok az M85-ön Győrtől egészen Sopron-Fertőrákos csomópontig.)

  

A képeket Stunya Péter és Cserép Tamás (Rippl-Rónai Múzeum), Gera Ágnes és Savanyú Bálint (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum), illetve Pánczél Petra készítették