Több szupercella is akadt a pénteki balatoni viharban

Három hullámban érkeztek a zivatarok pénteken a kora esti órákban a Balatonhoz, köztük több szupercella (örvénylő zivatarfelhő) is kialakult – számolt be Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu megkeresésére. A viharok átvonulását sokfelé kísérte viharos szél, az intenzív csapadékba tobbfelé keveredett jég és voltak olyan területek (a Balantól délre) ahol már a nagyszemű jég okozott károkat. A pénteki volt az idei év eddigi legerősebb vihara a Balatonnál.

Pénteki viharefelhők a Balaton felett (Fofó: Szilágyi Eszter)

A vihar legerősebb széllökései a Balaton nyugati felében alakultak ki. Balatonmáriafürdőn az Országos Meteorológiai Szolgálat szélműszere  közel orkán erejű, 113 km/h-s széllökést mért, míg Fonyódon 104 km/h-s, a Keszthelyi-öbölben 100 km/h-s szélroham söpört végig.

Keletebbre a legerősebb széllökések ettől kissé elmaradtak, a középső medencében, Balatonőszödön 82 km/h-s, a keleti medencében Siófokon 68 km/h-s széllökés alakult ki. A lehullott csapadék mennyisége a mérések alapján 2-10 mm között változott a Balatonnál, de lokálisan akár ezt jelentősen meghaladó, több 10 mm-es csapadékösszeg is előfordulhatott.

A zivatarok felfrissítették a levegőt, 30 fok közeléből rövid alatt 20 fok közelébe süllyedt a hőmérséklet, egy-egy helyen fél óra alatt 7-10 fokot hűlt a levegő – mondta a meteorológus.