Több szem, többet lát a strandokon is (sonline.hu)

Kevesen tudják, de télen sem pihennek a vízimentők, ilyenkor is készenlétben vannak, de ez időtájt toborozzák az új kollégákat is.

A tél és az ősz is mozgalmas a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának: ilyenkor kevesebb hajóval, csökkent létszámban, de ugyanúgy pásztázzák a horizontot a Balatonnál, ahogy a melegebb hónapokban. Sőt, készülnek a nyárra: elindult egy tanfolyam Budapesten és már hirdetik az újabbakat, s mint a sonline.hu megtudta: mostanra kiküldték a strandüzemeltetéssel kapcsolatos szolgáltatási díjakat az önkormányzatoknak.

Bagyó Sándor, a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta, meglátása szerint, túl kevés vízimentő dolgozik, de nincs egyértelmű rendelet arra, mennyi kell egy partszakaszra.

– Ajánlások vannak, de nincs egyértelmű szabály erre – fogalmazott. – Persze az pedig érthető, hogy mindenütt spórolni próbálnak, mert minél több a vízimentő, annál többe kerül a szolgáltatás. De lássuk be, hogy egyes strandokon nagy területeket kell ellátni, s egy embernek belátni és felügyelni, nem minden esetben lehetséges.

Bagyó Sándor megjegyezte: az Európai Unió kapcsolódó ajánlásait lehetne alkalmazni a Balatonon is. – Alapvetően egy vízimentő nem vízimentő – szögezte le. – Sajnos a Balatonon sok olyan strand van, ahol csak egy kollégánk van szolgálatban. Ez így nincsen jól, mert már egy egyszerű mellékhelyiség látogatás alatt felügyelet nélkül maradnak a fürdőzők.

A nemzetközi ajánlás, két vízimentőt ír elő és kétszáz méterenként, s további egy segítőre volna szükség, tehát egy kilométernyi hosszú strandon, hat szakember kellene.

Állami segítséggel lehetnének biztonságosabbak a strandok
Fonyódon 14 kilométeres partszakaszt óvnak a vízimentők: négy strandon nyolcan teljesítenek szolgálatot.

– Ha ez az elképzelés megvalósulna tizenhat vízimentőre lenne szükség – mondta el a sonline.hu kérdésére Hidvégi József, polgármester. – Már így is havonta 2,4 millió forintba kerül, az összeg duplájára emelkedne tizenhat vízimentővel.
Megjegyezte: a Balatonon azt nem lehet megkövetelni, mint egy kiépített városi strandon. Hiszen minél inkább óvni igyekeznek az embereket, annál gyámoltalanabbak lesznek.

Balatonlellén a szabadstrandon és a Napfénystrandon dolgoznak vízimentők.

– Ez óriási anyagi megterhelés – mondta Kenéz István, polgármester. – Több millió forintot jelent. Vagy a szolgáltatási díjnak kellene csökkennie, vagy állami forrást kellene kapnunk ahhoz, hogy többen szolgálhassák a fürdőzők biztonságát.