Több száz gyermek tanul úszni Balatonfüreden (Balatonfüredi Napló)

Az Úszó Nemzet Program (ÚNP) a Magyar Úszó Szövetség kezdeményezésére, a települési önkormányzat hozzájárulással működő program. Balatonfüred az országos projekt második ütemében kapcsolódott be a munka megszervezésébe és lebonyolításába.

 

Január végétől Alsóörstől kezdve Balatonfüreden keresztül egészen Zánkáig kezdték meg a nagycsoportosok és az első osztályosok az úszást – monda el a Balatonfüredi Naplónak Eszenyi Bernadett, a Balatonfüredi Utánpótlás Sport Club (BUSC) vizes szakágainak vezetője, a program koordinátora.

A helyi utánpótlás-egyesület szervezésében jelenleg öt oktató dolgozik a programban, amelyhez a Városi Uszoda biztosítja a helyszínt. A óvodákat és általános iskolákat célzó kezdeményezésben a város összes intézménye helyet kapott, a Fekete István Általános Iskola úszásoktatását különmegállapodás keretében – a BUSC szakemberei végzik. Minden balatonfüredi óvoda 5. életévét betöltött gyereke és az összes általános iskola 1. osztályos tanulója heti egy alkalommal 45 perces oktatáson vesz részt, amennyiben hozzátartozói hozzájárulnak a programban történő részvételükhöz – folytatta Eszenyi Bernadett.

Az ÚNP biztosítja az utazási feltételeket, bérli a vízfelületet, megbízza az oktatókat, és a következő szezontól az úszáshoz szükséges felszerelést is eljuttatja a jelentkezők számára. Az intézmények látják el a gyerekek felügyeletet, az utazási és uszodai operatív feladatokat.

Jelenleg 400 gyermek tanul úszni az ÚNP keretei között. Az elképzelések szerint szeptembertől, amikor a 2. osztályosok is bekapcsolódnak a programba, közel 650 résztvevője lesz a füredi központú úszásoktatásnak, amelynek célja, hogy három év alatt három úszásnemben 50-50 métert tudjanak leúszni a gyerekek.