Több száz civil tiltakozott a fonyódligeti partszakasz elcserélése, lezárása ellen (atv.hu)

Egy másfél kilométeres fonyódi partszakasz lezárása ellen tiltakoznak civilek a Balatonnál. Helyi népszavazást kezdeményeznek annak érdekében, hogy csak az ott élők hozzájárulásával lehessen értékesíteni a területet. A part mellett húzódó Erzsébet tárbort működtető alapítvány két hete azt közölte: idén már csak ők használhatják a strandot – írja az atv.hu.

„A fonyódiakkal együtt sétáltam ma a szabad Balaton partért. Másfél km hosszú csodálatos sétány térkő, beton és bódék nélkül. Nézzétek csak! Most még végig sétálható. Reméljük így is marad! Ez a köz érdeke” – írta a Nők a Balatonért Egyesület elnöke a közösségi oldalán megosztva ezt a fotót.

 

Az ATV tudósítása szerint több százan vettek részt azon a sétán, amellyel a szabadstrandot akarják megmenteni Fonyódon. A hosszú partszakaszt úgy csatolnák az Erzsébet-táborhoz, hogy az állam elcseréli egy – a tiltakozók szerint mocsaras – területre a szabadstrandot.

Az egyik résztvevő, Horváth Norbert az ATV Híradó stábjának úgy fogalmazott: 1500 méter hosszú a strand és átlagosan 22 méter széles. Ez Fonyódnak nagyon hosszú ideje kedvelt szabadstrandja és nagyon szeretnék, hogy a szabad jellege megmaradjon mindenki számára.

A tiltakozás egyik szervezője azt mondta: nem engedhetik meg, hogy egyetlen tollvonással döntsenek a fejük fölött.

„Valahol példát kell mutatni, hogy meg kell védeni a szabad partokat, a szabadstrandokat egész Magyarországnak. Ez nem csak Fonyód érdeke, meg a fonyódligeti lakóké, vagy a boglári vagy ordacsehi lakóké, akik a közelben laknak, hanem azt gondolom, mindenkié, akik eljönnek ide nyaralni”

– hangsúlyozta Németh Helga.

A tiltakozók szerint az is furcsa, hogy a tábort működtető alapítvány ki akar zárni mindenkit a partról. Lebó Attila azt mondta, olyan érveket soroltak fel, hogy például szemetes a strand, illetve azt, hogy a horgászok rendszeresen bejönnek a területre kocsival.

„Ezek ilyen mondvacsinált problémák, igazából le szeretnék zárni és magánterületté kívánják minősíteni” – vélekedett a férfi.

Alig két hete az illetékesek még azt mondták, hogy a terület állami kézbe adása még nem dőlt el. A tiltakozók szerint ez nem igaz. Pálfy István szerint „nyílt hazugságok” hangzanak el minden nap, pedig a döntés megjelent a Magyar Közlönyben – írja az atv.hu.