Több, mint kétszáz millió forintos fejlesztés valósult Balatonlellén a komposztáló üzemben

A HUMAN-PERSPEKTIVA Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 203,64 millió Ft feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A projekt keretében vásárolt eszközök segítségével a Somogy vármegyei Balatonlellén található komposztáló üzemben lehetőség nyílt a megnövekedett mennyiségű zöldhulladék minőségi válogatására, aprítására és iszappal történő összekeverésére, mely lehetővé teszi nagyobb mennyiségű termék, rövidebb idő alatt történő előállítását – közölte a vállalat.    

 

A HUMAN PERSPEKTIVA Kft.-t 2011-ben alapították, elsődleges tevékenysége a somi hulladéklerakó és válogató üzemeltetése, melynek keretében közreműködik a hulladékválogatási és -hasznosítási feladatokban, a lakossági vegyes kommunális hulladék válogatásában, a szelektív hulladék további szortírozásában, újra hasznosításában, magas energiatartalmú, de anyagában nem hasznosítható hulladékokból energetikai célú haszonanyag előállításában.

A vállalat egyik legfontosabb partnere a Siókom Nonprofit Kft. önkormányzati tulajdonú társaság, amely mintegy 26 balatoni önkormányzat területén képződött hulladék gyűjtéséért és szállításáért felel, továbbá a társulás tulajdonában lévő optikai válogató üzemeltetéséért. A válogató teljes körű üzemeltetését és karbantartását 2017 óta a HUMAN-PERSPEKTIVA Kft. végzi. A telepen feldolgozandó kommunális hulladék mennyisége folyamatosan növekszik, 2023-ban várhatóan eléri a 40.000 tonnát, a szelektív hulladék mennyisége pedig a 20.000 tonnát.

A HUMAN-PERSPEKTIVA Kft. emellett közreműködik a régió mintegy 17 000 tonna zöldhulladékának feldolgozásában és hozzájárul a körkörös gazdaság keretén belül, a zöldhulladék és szennyvíziszap keverékéből készült komposzt mezőgazdaságban való hasznosulásához.

A projekt keretében a termelési és feldolgozási kapacitásai növekedtek, melyek összhangban vannak a környék növekvő mennyiségű feldolgozható hulladékával. A projekt eszközbeszerzést, IT eszközbeszerzést, képzési szolgáltatást és napelemes rendszer telepítést is tartalmazott.