Több, mint 110 programot tervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Évről-évre többen keresik fel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyeit, tavaly 450 ezer látogatót regisztráltak, ami egyértelmű siker. Most rekord számú, 18 nyertes uniós pályázat megvalósításán is dolgozik a Nemzeti Park munkaközössége. Összességében 5 milliárd forint értékű beruházásról van szó, amelynek zajlanak a közbeszerzési pályázatai, illetve van, ahol már az építkezés is elkezdődött.

A sziklák, barlangok, források, patakok, erdők-mezők bejárására különösen alkalmasak a nyaralási szezonon kívüli, őszi, tavaszi, sőt a téli időszakok – írja közösségi oldalán a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület. Ajánlott szakvezetéssel megismerni a táj értékeit, a csopaki székhelyű Nemzeti Park idén is több mint 110 programot tervez, ennek jelentős része vezetett túra.

Jól megfér a turizmus a Nemzeti Parkkal – erősíti meg Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója. Az egyesület kérdésére kifejtette: a legnagyobb beruházásuk a Kis-Balatonnál zajlik jelenleg: korszerű látogatóközpontot alakítanak ki, ami hiánypótlónak nevezhető, hiszen sok érdeklődőt vonz a Fekete István népszerű ifjúsági regényéből, a Tüskevárból is ismert ottani élővilág, továbbá a Diás-sziget. Túl vannak a régészeti feltárásokon, az első kapavágás megtörtént, már betonozzák az alapot – sorolja az igazgató.

A nyertes pályázati helyszínek közül a bejegyzés kiemeli a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontot, amely szintén a kor követelményeinek megfelelően lesz kialakítva a környék geológiai bemutatására. Megújulnak továbbá a Tihanyi Levendula Ház programjai, illetve külső környezete. Fűszernövénykertet, udvart alakítanak ki körülötte játszótéri elemekkel, fotósarkokkal. Aki a Balaton Riviérán nyaral, nagy valószínűséggel fel fogja keresni a Tihanyi-félszigetet is, s ha már kijön a Levendula Házhoz, megnézi az ürgéket is a Belső-tónál, továbbá a nemzeti park jelképes állatát, a legelésző szürkemarhát.

Puskás Zoltán kiemelte, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik jelentős érdeme többek között, hogy visszahozta a köztudatba a környék emblematikus növényét, a levendulát, a Tihanyi-félsziget őslevendulásának a kitisztításával, megújításával. A tihanyi levendula szedd-magad akció olyan nemzetközi eseménnyé vált, ami 20-30 ezer turistát vonz egy hét alatt. Hatása abban is egyértelmű, hogy egyre több vendégház és pincészet, sőt fagyizó és ajándékbolt is viseli ennek az illatos lila növénynek a nevét. Arról nem is beszélve, hogy az itteni kiskertekben, Csopakon pompásan az utak mentén is egyre több levendula bokor illatozik.

A Nemzeti Park egyik feladata éppen az, hogy példát mutasson környezetalakításból és a környezet megóvásából, szabályozva a civilizált dialógust a természettel, ami mindenképpen embert próbáló feladat.  Az, hogy tudunk-e élni a jövő lehetőségeivel, nagyban függ attól, hogy miként viszonyulunk a környék vizeihez, erdeihez és élővilágához – akár itteni lakosként, akár turistaként – olvasható a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület bejegyzésében.