Több helyen is tartanak időközi választást a Balatonnál (index.hu)

Újra ki lehet tűzni a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Ahol a helyi önkormányzat, illetve a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6. és 2022. április 9. között mondta ki feloszlását, ott április 10-től ismét ki lehet írni az időközi választást. Országszerte összesen több mint 160 időközi választást kell megtartani. Ez a szám tovább emelkedhet, miután több, az országgyűlési választáson mandátumot nyert polgármesternek, önkormányzati képviselőnek kell döntenie a két tisztség között.

 

Zala megye 2-es számú országgyűlési egyéni választókerületében a kormánypárti Nagy Bálint magabiztos győzelmet aratott április 3-án, viszont ő Keszthely polgármestere, a két pozíció pedig összeférhetetlen – írja az index.hu.

Kepli Lajos, Balatonalmádi polgármestere április 1-jei hatállyal mondott le. A korábban jobbikos országgyűlési képviselő akkor többek között kifejtette: a közelmúltban egy portálon a polgármesteri tisztségét és a magánéletét összemosó, félinformációkon alapuló, szándékosan elferdített állítások jelentek meg róla, amelyeket alaptalannak minősített.

Lemondott Balatonalmádi polgármestere

Balatonberényben még 2020-ban „a polgármesterrel való együttműködés ellehetetlenülése” miatt döntött a feloszlásáról a képviselő-testület. Eredetileg 2020. december 13-án lett volna a választás, de a járványhelyzet miatt elmaradt. (Erről itt írtunk korábban)

Balatonudvariban pedig lemondás miatt lesz polgármester-választás.