Több gólya kelt ki idén (tvkeszthely.hu)

Az átlagosnál is több fehér gólya kelt ki ebben az évben. Ennek több oka is van. A madár kiválóan alkalmazkodik a száraz élőhelyekhez, valamint azt a zsákmányt fogyasztja, ami az adott helyen a legkönnyebben megszerezhető.

 

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 300 rendelkezésre álló gólyafészek alapján végzett számításokat. A fiókaszám átlagosan 2,54 lett idén, ez az érték az elmúlt években 2,35 volt. A fehér gólya a költési időszak részében kiválóan alkalmazkodik a környezethez. Bármilyen kisrágcsálót, békákat, gyíkokat, halakat és rákokat elfogyaszt. A költési sikert befolyásolja még a szülő madarak érkezéskori kondíciója is. A fiókaszámnövekedést Zala megyében is tapasztalják.

„Fészekaljanként átlagosan több mint 3 gólya is akár felnevelkedhetett. Ez azzal van inkább összefüggésben, hogy a frissen kikelt kisgólyáknál, tehát a fészkelési idő elején nem voltak nagy viharok és esők. Már akkor is nagy szárazság volt. Ez viszont az ottani korai fiókapusztulást elkerülte ezáltal a legtöbb fészekalj. és így elég sok gólya tudott nevelkedni”

– ismertette Dr. Illyés Zoltán biológus.

Vannak olyan települések, ahol gólyaleltárt is vezetnek. Ebből az is kiolvasható, hogy van olyan fészek, ahol 5 fiókát neveltek fel. Fontos, hogy a fehér gólya fokozottan védett, ezért a sérült, legyengült példányról, a fészekben magukra maradt röpképtelen fiókákról a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálatát kell értesíteni – a Keszthelyi TV tudósítása szerint.