Több balatoni településen is emelik az idegenforgalmi adót (blikk.hu)

Több Balaton környéki településen is mélyebbre kell nyúlni majd a zsebünkben, ha idén is ott akarunk nyaralni. Miután a kormány idén csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) kiegészítésének mértékét, azt sokan az adó emelésével vagy egyéb díjak bevezetésével próbálják kompenzálni.

– Az ifa mértékét 460 forintról 490 forintra emeltük. A strandbelépőkről később döntünk – kezdte Keszey János, Balatonalmádi polgármestere. Bár az önkormányzat nagyjából 23 millió forinttól esik el, Keszey szerint a város költségvetése egyensúlyban marad.

Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá a központi költségvetésből. Néhány éve ezt másfél, az idei évtől pedig egy forintra csökkentették, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium a köznevelési kiadások átvételével magyarázott.

– Az idegenforgalomból jelentős bevételekkel rendelkező önkormányzatok számára ez nem jelenthet komolyabb finanszírozási problémát. A módosítás nem indokolja a korábban ingyenes szolgáltatások fizetőssé tételét – írták. Kiemelték: idén kétszer annyit (11 milliárd forintot) szánnak turisztikára, mint tavaly, valamint további 10 milliárdot fordítanak fejlesztésekre. A Balaton Területfejlesztési Programra 2 milliárd forint áll rendelkezésre.

Mégis, több üdülővárosban úgy döntöttek, behozzák a kiesést. Míg Földváron fizetős strandon és parkolókon gondolkodnak, Zamárdiban 400-ról, Szemesen pedig 390-ről 450-re, Csopakon, Paloznakon, Alsóörsön és Füreden közös megegyezéssel 500 forintra nőtt az ifa. Utóbbi helyen 20, Alsóörsön 40 forintos emeléssel.

– Akik erre az évre korábban már foglaltak, azokkal szemben nem tudják érvényesíteni a változásokat – kezdte Puczkó László turisztikai szakértő.

Szerinte a magyar utazó akár 100 forintért is hajlandó máshova menni, ám sokan hűségesek azokhoz a helyekhez, ami korábban már bevált – mondta. Szurma András, a füredi Aqua ház tulajdonosa nem érzékel változást. Mint mondta, szinte egész nyárra telt házuk van.

– A nagyobb településeknek nagyobb a költségvetése. Több lehetőségük van eltüntetni a hiányt a források átcsoportosításával – mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke.

– Különböző csomagok lesznek a strandokon, mindenki ízlése szerint választhat majd. Ezentúl elfogadnak SZÉP-kártyát, és fejlesztésekre is számítani lehet – tudtuk meg a siófoki önkormányzattól.