Több alternatíva is van a munkaerőhiány-csökkentésére a Balatonnál (index.hu)

Egyfelől visszatérnek azok a munkavállalók, akik kimondottan arra rendezkedtek be, hogy szezonális munkát vállalnak: egy évben legfeljebb kilencven napig lehet alkalmi munkavállalóként foglalkoztatni valakit, a másik bevett megoldás a hiányok feltöltésére a diákmunka, ami ma is kiváló lehetőség a fiatalok számára. A fizetés mellett a diákmunkások szállását is finanszírozzák a munkáltatók, így a fiatalok gyakorlatilag ingyen egy kicsit nyaralnak is a Balatonnál – véli a Prohuman üzletágvezetője.

 

Reményik Zsuzsanna az index.hu-nak kifejtette: sajnos az ország bizonyos régióiban máig sok az olyan diák, aki már egy balatoni nyaralást sem engedhet meg magának. Szerinte éppen ezért, bár a helyzet kritikus, a vészharangkongatás helyett az alternatív megoldások irányába érdemes nézni a Balatonnál és a többi felkapott hazai nyaralóövezetnél. Tény, hogy sok vendéglátóegység valóban bezárt, mert nem élték túl a Covidot: két koronavírus sújtotta nyári szezon és a többi, pandémiával járó nehézség felemésztette a tartalékaikat.

Ugyanakkor a HR-szakértő meggyőződése, hogy bár lényegesen nehezebb, mint korábban, de aki ki tudott nyitni, találhat diákot, alkalmi munkaerőt vagy akár hosszabb távra ázsiai dolgozókat.

Persze munkáltatóként számolni kell azzal, hogy nem feltétlenül a környéken fog megfelelő munkaerőt keríteni, hanem az ország másik részéről vagy akár egy másik földrészről érkeznek majd a kollégák, akiknek a szezon idejére szállást kell bérelni, biztosítani
– sorolja a feltételeket Reményi Zsuzsanna.

Hogy összességében mit gondol a munkaerő-kölcsönző cég vezető munkatársa arról, hogy az Ázsiából érkező kollektíva lefedi-e a teljes hazai munkaerőhiányt, amitől szenved a magyar piac? Egy részét mindenképpen, sok helyen segíthetnek. Nekik eddig egyértelműen pozitívak a tapasztalataik az általuk eddig behozott jelentős létszámú vietnámi munkaerővel, ahogy egész szép számú már az indonéz állományuk is, a Fülöp-szigeteki munkások pedig már a küszöbön várakoznak – magyarázza.