Balaton Napja: tóbafutás és körbekoccintás

Minden eddiginél több település csatlakozott idén a Balaton napja programsorozathoz. Május 26-án, szombaton 14 helyen ünneplik a Balaton Napját a tó körül, színes és változatos programokkal, sok helyen a gyereknapi hétvégét középpontba állítva. A korábbi éveknél jóval több sportprogram lesz.

Újdonság idén, hogy a Balatoni Szövetség úgy döntött, nem teszik az időjárástól függővé a rendezvényt, hanem mindenképp május 26-án tartják és ezzel is kifejezésre juttatják azt, hogy strandidőn kívül is sok érdekességet tartogat a régió bárki számára. A Balaton Napján mindenhol ingyenesek a strandok és a programok is.

Az egyes településeken a helyi adottságoknak megfelelően eltérő programokat szerveztek, ám  minden településen  pontban 14 órakor egységesen tóbafutással nyitják meg a főszezont a strandon.  Fél háromkor egyszerre körbe lehet koccintani a Balatont hazánk első régióborával, a BalatonBorral. A mozdulat üzenete az, hogy ez a főszezonnyitó piknik egyben a balatoni összetartozás ünnepe is – tudtuk meg Kardos Gábor főszervezőtől.

Balaton Napja 2018 programok:

Balatonalmádi idén csatlakozott a Balaton Napjához, de mindjárt erős kínálattal.

A Balatonalmádi Open-Nemzetközi Teniszverseny döntője közben a Wesselényi strandon számos sportegyesület és élsportolók részvételével tucatnyi sportággal lehet ismerkedni, a gyerekeket  kézműves foglalkozások és játékok várják. A tematikus programokkal a horgászokat, meteorológia és a Balaton halbiológiája iránt érdeklődőket kívánják megszólítani.

Alsóörsön a régióban egységes programelemeken kívül lesz gumimatrac- és homokvárépítő-verseny, strandfoci-bajnokság, Balaton-ismereti vetélkedő és este tűzzsonglőr-show, majd strand-diszkó.

Az ábrahámhegyi strand is beszáll a tó körbekoccintásába szombaton fél 3-kor.

Badacsonytomajon a Balaton Napja egybeesik a város napjával. A badacsonytördemic-lábdi strandon a szombati helyi piac után meginvitálnak mindenkit egy gasztropiknikre. A strandbelépés itt is ingyenes és az Ökoturisztikai Látogatóközpontba féláron lehet jegyet váltani.

A balatonboglári kikötőben, a Paletta bisztróban BalatonBoros koccintás.

Balatonfenyvesen Évadnyitó Nyílt Házi Vitorlás Verseny lesz, utána sportvetélkedők a Központi Strandon, este pedig zenés program.

A fövenyesi Kalóz strandbisztró idén is helyi ízekben gazdag programot kínál a Balaton Napjára, jó néhány kiváló helyi termelővel Strandpiknik és Strandpiac lesz már déltől.

Balatonfüreden a Rizling Generáció tagjaival együtt lehet koccintani BalatonBorokkal a Borok Házában (Blaha Lujza u.5).

Balatongyörökön főleg családi programokkal készülnek. Eső esetén filmvetítés lesz a művelődési házban és ebben az esetben esernyős tóbafutás lesz kettőkor.

Keszthelyen is a gyereknapi tematika kerül fókuszba szombaton: lesz Balaton társasjáték, vizes játékok, homokvárépítő verseny, kötélhúzás vízben, kézműves foglalkozás és játszóház, villám-rajztanfolyam, mandalakészítés, este színdarab és koncert – nemcsak gyerekeknek.

A balatonlellei BL YachtClub gyerekeknek és felnőtteknek szóló nyárindító bulival fejeli meg szombaton a Balaton Napját.

A siófoki Paletta bisztróban strandpiknik és gasztro grillezés lesz a tó körbekoccintása után.

A szigligeti strandon spinning, jóga, a kisebbeknek homokvárépítő verseny,  Balaton-ismereti kvíz, papírhajó készítés, majd papírhajók versenye a Balatonban.

A vonyarcvashegyi Lido Strandon a közös tóbafutáson és koccintáson kívül ötféle sportprogram, akvarell festés, este pedig Retro Party lesz a Víziszínpadon. Ha pedig ez nem volna elég, este részt lehet venni az I. Úszólámpás Építő Világbajnokságon, ami elég látványos programot ígér.

További részletek: www.facebook.com/BalatonNapja/