Tízmilliárdos fejlesztések kezdődnek Sármelléken (magyarnemzet.hu)

Meghaladja a tízmilliárd forintot azon beruházások összértéke, amelyeket a Hévíz–Balaton Airporton terveznek idén.  Néhány éven belül menetrend szerinti járatok indulhatnak több euró­pai nagyvárosba a sármelléki repülőtérről. Idén több fontos beruházás indul a Hévíz–Balaton Airporton – írja a Magyar Nemzet.

– Egyenesbe kerülhet a repülőtér helyzete, amely egyben igazolja a fürdőváros eddigi kitartó szerepvállalását is a működtetésben. Ebben az évben megkezdődik a 6,6 milliárdos, állami forrásból megvalósuló infrastruktúra-fejlesztés, a norvég befektetők pedig hozzálátnak a nemzetközi pilótaiskola építéséhez – mondta Papp Gábor, Hévíz polgármestere a Zaol.hu-nak. A városvezető ismertette: ötmilliárd forintból kollégium, számos tanterem, két, szimulátorokkal felszerelt hangár létesül, illetve 17 négyszemélyes kisgép érkezik, amelyen a hallgatók gyakorolhatnak. Emellett fejlesztik a légikikötőt, amelynek következtében két éven belül keskeny törzsű személyszállító gépek, Airbusok és Boein­gek repülhetnek menetrend szerint pél­dául Londonba, Frankfurtba, Tel-Avivba és Norvégiába.

Korábbi híradások szerint a norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster a szintén norvég Pilot Flight Academyvel közösen összesen 15 millió euróból, vagyis mintegy 4,8 milliárd forintból hoz létre pilótaképző központot Sármelléken. A beruházással Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik Magyarországra, a központban évente háromszáz pilótát képeznek majd ki nyolcvan oktató és szakértő vezetésével.

A sármelléki repülőtér jelentőségét tovább növeli, hogy a közeljövőben autó­pálya-összeköttetést kap. A tervek szerint a 76-os főút és az ­M76-os találkozásánál teljes értékű, külön szintű forgalmi csomópontot építenek, mellette nagyméretű pihenővel. Ebből a csomópontból indul ki a Hévíz–Balaton Airport új megközelítése. Az út a repülőtér és a falu közé érkezik a forgalmi épülethez.

A teljes cikk itt olvasható.