Tízmilliárd forintból épül a litéri acélalkatrész-gyár (mti/autopro.hu)

Letették a német Sennebogen-csoport gyárának, a Termelés-Logistic-Centrum Kft.-nek (TLC Kft.) az alapkövét a Balatonfüredtől 5 kilométerre fekvő Veszprém megyei Litéren. A gyárat 10 milliárd forintból valósítják meg, ehhez 1,27 milliárd forintos állami támogatást kapott a vállalat.


Walter Sennebogen, a TLC Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a tervek szerint 2020 végén kezdődik a termelés, a cégnél fém alkatrészeket hegesztenek majd, a németországi gyárban pedig ezekből szerelik össze a munkagépeket. A vállalat tervei szerint a beruházás 2021-re saját szakképző intézménnyel is bővülhet.

 

A szakképzett munkaerő elengedhetetlen
Michael Seiferling, a TLC Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a német Sennebogen csoport a kedvező infrastruktúra és közlekedés, a befektetőbarát környezet és az állami támogatás mellett azért is választotta Magyarországot, mert az itteni, több mint két évtizedes működése alapján teljes mértékig elégedett a helyi munkavállalók felkészültségével. A Sennebogen-csoport 550 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. A vállalat 1952-ben alakult, 1993-ban települt Magyarországra, itteni tevékenysége Tatabányán indult egy istállóban, bérelt eszközökkel, majd Balatonfüreden is megkezdték a termelést.

 

Cél: a technológiavezérelt magyar termelés
Az alapkőletételen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a Sennebogen csoport a 3 bajorországi gyárán kívül kizárólag Magyarországon termel, a világgazdaság lassulása és az erős verseny ellenére ismét a Dunántúlt választotta beruházási helyszínnek. A kormány egyebek között a vállalkozói támogatások bővítésétől, valamint az adó- és bürokráciacsökkentésektől várja, hogy a gyártásközpontú gazdaságból a technológiavezérelt termelésbe vezető időszakban is fennmaradjon a magyar versenyképesség. A kormányzati segítségben a beruházó azért részesült, mivel a legkorszerűbb gyártóeszközöket és robottechnológiát telepíti az acélszerkezeteket gyártó csarnokba, továbbá 80 új munkahelyet létesít.