Tízlábú rákok nyomában

Somogy és Zala megyékben kutattak tízlábú rákok után a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai egy országos tízlábú rákfelmérés keretében.  Számos vízfolyást térképeztek fel a szakemberek és arra a megállapításra jutottak, hogy az idegenhonos fajok térnyerése nagyon sok helyen megfigyelhető. A munkáról a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Zala Tájegységének természevédelmi őre,  Dr. Lőkkös Andor közölt összefoglalót a BFNP honlapján.

A tízlábú rákok a legveszélyeztetettebb állatok közé tartoznak, Európában szinte minden őshonos fajuk veszélyeztetett. Ennek ellenére csak kevés ismerettel rendelkezünk elterjedésünkről –állapítja meg a kutatás.

A hazai fajok közül a folyami rák (Astacus astacus) és a kecskerák (Astacus leptodactylus) fordul elő Somogy és Zala megyében, mindkét faj védett. A folyami rák a Zala folyó és Kerka folyó felső szakaszain kívül a kisebb vízfolyásokra szorult vissza. A kecskerák a Balatonban és a Zala folyó alsó szakaszán fordul elő.

Az idegenhonos fajok közül a jelzőrák (Pacifastacus leniusculus) a Mura folyóban mára egyeduralkodóvá vált, és megjelent a Kerka folyón és a Principális-csatornán is. A cifrarák (Orconectes limosus) a Balaton nyugati medencéjében terjed és a Sió-csatornán fordul elő. Újabban előkerült faj a márványrák (Procambarus virginalis), ami 2013 óta ismert Hévíz térségéből, szintén nagy ütemben terjed a környező csatornákban. A márványrákot valószínűleg akvaristák engedték szabadon, nem is sejtve, hogy mekkora károkat okoznak ezzel a hazai fajok állományaira nézve  –