Titkos öblök a Balatonnál – Balatongyörök (zaol.hu)

A nyüzsgő Balaton-partot mindenki ismeri – strandolók, lángos, tömeg és zsivaly. A zaol.hu munkatársa a Balaton nyugodtabb, eldugott öbleit mutatja be fotóival, ahol valóban közel kerülhet a természethez.

A Balatoni Bringakörúton tudjuk megközelíteni a Soós-öblöt, ami a horgászok és kirándulók kedvence Balatongyörök közelében. A strandtól csak néhány percnyi sétára található ez a nyugodt partszakasz, ahol halljuk a madarak csicsergését és a nád susogását.

Fotó: zaol.hu / Mihály Szilvia

Ha vonattal érkezünk Balatongyörökre, az állomásról a bringakörút felé vegyük az irányt, és Balatonederics felé indulva 5-6 perc alatt eljutunk az öbölbe. Autóval a vasútállomás melletti parkolóban tudunk megállni, innen a vasúti gyalogos felüljárón át jutunk a bicikliútra. Az öbölnél kerékpárosok számára fedett pihenőhelyet is építettek, így akár Keszthely, akár Szigliget felől érkezünk, érdemes egy kicsit megpihenni.

Fotó: zaol.hu / Mihály Szilvia

A kilátás pazar, előttünk sorakoznak a Balaton-felvidéki tanúhegyek. Akár romantikus sétára, akár családi piknikre is kitűnő választás ez a Balaton-parti helyszín. Kevésbé edzett túrázók részére is könnyen megközelíthető, az ide vezető utat padok is szegélyezik, aki elfárad, le tud ülni pihenni.

Fotó: zaol.hu / Mihály Szilvia

A strandról az öbölig sétálva a vasúti töltés felett csodaszép villákat látunk, ezek egy része az 1900-as évek elején épült. Itt volt a korabeli Soós-villa is, ehhez tartozott a közel 500 méteres partszakasz 1927-től az ötvenes évek végéig. Az öböl melletti nádasban horgászstégek és horgászcsónakok árulkodnak arról, hogy kedvelt peca helyszínen járunk. Kora reggel vagy naplemente után, ha szerencsések vagyunk, akár kócsagokat is fotózhatunk.

Fotó: zaol.hu / Mihály Szilvia

További fotók és video a zaol.hu oldalán találhatók.