Tisztikereszttel tüntették ki a Balaton közbiztonsági tanácsosát

Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanácsának elnöke az üdülőrégió víz- és közbiztonságának fejlesztése érdekében végzett, több évtizedes kimagasló, közösségteremtő munkássága elismeréseként.

A kitüntetést Jamrik Péter a március 15.-e alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a belügyminisztertől.

A hirbalaton.hu-nak nyilatkozva elmondta, nagy meglepetésként érte, amikor levélben értesítette a tárca a kitüntetésről, mivel a felterjesztést írók titokban gyűjtötték be a szükséges adatokat a munkahelyéről. Külön megtiszteltetés számára, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) vezetése volt a felterjesztő. Úgy veszi, az elismerés nem csak neki szól, hanem annak az elhivatott csapatnak, sőt közösségnek, amelyik évek óta mindent belead abba, hogy elkészüljön a Balaton-régió köz- és vízbiztonság fejlesztési stratégiája, manapság pedig azon fáradozik, hogy a kidolgozott javaslatokból minél előbb, minél több megvalósulhasson.

 

Nemcsók idejében kezdte

Jamrik Péter társadalmi tevékenysége a Balatonnál 22 évvel ezelőtt kezdődött, még Nemcsók János kormánybiztos felkérésére. Ezt követően három választási cikluson át a tó körüli megyék Közbiztonsági Tanácsadó Testületeinek elnökeként, majd 2010-től a BFT Közbiztonsági Tanácsának elnökeként tevékenykedett. Koordinálta a három megye rendőr-főkapitányságai, a vízirendészet, a katasztrófavédelmi igazgatóságok, a meteorológiai obszervatórium, a viharjelzést üzemeltető szervezet, a vízimentők, a mentőszervezetek régiós igazgatóságai, valamint a vízügy, a polgárőrségek és a bűnmegelőzés munkáját.

Vezetésével az elmúlt bő két évtizedben több mint egymilliárd forint ráfordítással a hazai turisztikai régiók tekintetében egyedülálló technikai- és szervezeti fejlesztések valósultak meg. Ezeknek köszönhetően egyre közelebb a “Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava!” szlogen beteljesülése. Ezt tükrözik a tavalyi nagy idegenforgalmi- és sportrendezvények értékelései a hazai- és külföldi résztvevők részéről is.

 

A kitüntetettről

Jamrik Péter élete nagyobb részét a Balatonnál, Csopakon tölti. Iskolai végzettségei alapján: villamos mérnök, okleveles közgazda, szabadalmi ügyvivő, rádiótávközlési tervező. Az alapítástól kezdve – 30 éven – át a zárt- és külön-célú rádió távközlő hálózatok tervezésének piacán működő NOVOFER vezetője volt, jelenleg a Zrt elnöke és egyben résztulajdonosa.  Nevéhez fűződik a Balatoni Viharjelző Rendszer továbbfejlesztése, a balatoni közösségi rádiórendszer megoldásának tervezése is.
A műszaki-szellemi alkotásokkal töltött évtizedekre a koronát az 1988-ban megalapított Gábor Dénes díjjal tette fel. A romániai forradalom idején csatlakozott önkéntes segítőként a i a Magyar Vöröskereszthez, a hazai vízi mentőszolgálatok koordinációjának szervezője, a vízi mentők képzési-, oktatási tematikájának egyik kidolgozója.  Az általa kidolgozott civil készenléti szervezeti modell programja (az azóta elterjedt RSS Program) alapján az országban számos egyesület ötvözi magába a tűzoltási-, polgárőri- és mentési-, valamint elsősegély-nyújtási tevékenységet.

A romániai forradalom idejét végzett karitatív és szervező tevékenységéért, majd II. János Pál pápa közvetlen kíséretében végzett munkájáért,  a 2011-ben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa mentési munkáiban végzett tevékenységéért, a Magyar Vöröskeresztben ellátott önkéntesi feladataiért, az árvizek és természeti katasztrófák elhárításában nyújtott teljesítményéért számos kitüntetésben és elismerésben – többek között a “Balaton Díjban” részesült.  A Magyar Köztársaság Elnöke 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adott át számára.  Az innováció-, a fejlesztés és tervezés terén elért szakmai eredményeiért 2009-ben Jedlik Ányos-díjban, 2011-ben Puskás Tivadar-díjban részesült.