Tiszta és Virágos Veszprém megye: átadták a díjakat (veol.hu)

Átadták a Tiszta és Virágos Veszprém megyéért környezetszépítő verseny díjait. Ebben a küzdelemben mindenki nyer, aki elindul – hangsúlyozta köszöntőjében Tósoki Imre, Tihany polgármestere, aki röviden ismertette azt a tízéves munkát is, aminek eredményeként idén Tihany aranyérmet vehetett át az Antante Florale nemzetközi környezetszépítő versenyen.

Idén 61 megyei település nevezett be a versenybe, munkájukat Áldozó Tamás, a Veszprém Megyei Önkormányzat Területfejlesztési, Területrendezési és Gazdasági Bizottságának elnöke értékelte. Kifejtette, hogy ez a verseny lehetőséget ad arra, hogy a települések egy külső szemlélő szemével méressék meg magukat.

– A kapott értékelés igazodási pont lesz, aminek tükrében lehet majd a fejlesztési irányokat meghatározni – mondta el beszédében.

Hozzátette azt is, hogy a következő években eddig sosem látott pénz áll majd rendelkezésre a közterületek, zöldterületek rehabilitációjára. A versenyt tizenhetedik alkalommal tartották meg, idén már nem rangsort állítottak fel a települések között, hanem minősítéseket lehetett szerezni. A résztvevő településeken helyszíni szemléket tartott a megyei közgyűlés területfejlesztési bizottságának tagjaiból álló zsűri. A pontozási szempontok között szerepelt a gyomtalanítás, a virágosítás, a fásítás állapota. Értékelték a köztéri bútorok állagmegóvásáért tett intézkedéseket, a vízelvezető árkok, a közterületek állapotát. Számított a település összképe, környezetének állapota. Az összpontszámok értékelése után a településeket két minőségi kategóriába sorolták. Eredményes minősítést kaphatott az a település, amelyik az elérhető pontszám 60 százalékát megszerzi. Ezt a minősítést minden résztvevő megszerezte. Kiváló minősítést a pontok 85 százalékának megszerzésével 32 település kapott. Az idei tematikus célra, azaz a városkapu esztétikus kialakítására és környezetének állapotára maximális pontszámot 14 település kapott, közülük az öt legjobb Magyarpolány, Szentbékkálla, Tihany, Városlőd és Vászoly lett, képviselőik különdíjat kaptak.

A szervezők szerint a verseny elérte célját, hiszen a megmérettetés nyomán a megye is tisztább, szebb, gondozottabb lett. Ez javítja a helyben élők komfortérzetét és hozzájárul a közösségi élet feltételeinek javulásához.