Tippek olcsó nyaraláshoz: megtaláltuk a tízezer forintos hosszú hétvégét (hvg.hu)

A Balatonnál sem teljesen esélytelen olcsó szállást találni, az Alföld népszerű fürdővárosai helyett viszont érdemesebb vállalni napi negyedóra utazást a szomszédba. Összegyűjtöttük, mivel érdemes próbálkoznia annak, aki a családi kasszára is figyelne a nyaralóhely kiválasztásakor.

 

Nem kell vagyonokat költeni a nyaralásra, ha az ember Magyarországon szeretné tölteni a szabadságát. A legjobb tipp nem meglepő módon ez: előre kell foglalni. De az sincs elveszve, aki erről elfeledkezik. Pedig a legtöbb magyar nem tervez túlságosan előre: a szállodák és vendégházak tulajdonosai arról számolnak be, hogy az összes korai foglalásnak alig harmada érkezik a magyar vendégektől.

A Balaton partján sem indul teljesen esélytelenül, aki most keresne szállást, de mélyebben bele kell nyúlnia a zsebébe. Ha például két felnőtt egy gyerekkel indulna útnak egy hosszú hétvégére (benne két éjszakával), az ismertebb szálláskereső portálokon három hétre előre, egy július közepi hosszú hétvégére 25-30 ezer forint környékén már találhat szállást. Aki a távolságban hajlandó kompromisszumokat vállalni, ennél 10 ezer forinttal olcsóbban is találhat helyeket – az jár tehát jobban, akinek van autója, hogy 5-10 kilométert utazzon naponta oda-vissza a tópartig. Van persze ennél extrémebb kompromisszumkényszer is: akad olyan hirdetés, ahol hozzáteszik az egyébként minden szempontból jónak számító szállásleíráshoz, hogy ágyak nincsenek a szobában.

 

Meglepetések

Meglepőnek tűnhet, de az, aki nagyobb víz partját keresi több éjszakára, még mindig jobban jár a Balatonnal, mint ha a Velencei-tó mellé menne. Persze ez sem véletlen: ott sokkal inkább az egy napra érkező budapestiek fogadására rendezkedtek be, emiatt kevesebb a szálláshely, így azok drágábbak is. A tópart jelentős részén már csak siófoki árakon lehet szállást találni.

Valószínűleg nem sokan tippelnének erre, de a Balaton és Budapest után a magyarok harmadik kedvenc nyaralóhelye Észak-Magyarország. Tavaly nyáron gyakorlatilag éppen ugyanannyi időt töltöttek el a belföldi turisták ebben a régióban, mint a fővárosban és környékén, ebben pedig hatalmas szerepük lehetett az áraknak is. Az ország egyik legolcsóbb régiójáról van szó, a hegyek szép turistacélpontot jelentenek, ráadásul még a hőség elől is érdemes oda menekülni – nem véletlen, hogy aki nem vízre és napozásra vágyik, szívesen választja ezt a környéket. A legnépszerűbb természetesen Eger, az északon most fellelhető szobaajánlatok majdnem fele ottani. A listán Egerszalók és Szilvásvárad közvetlen egymás mellett áll még a dobogón, de olvad Miskolc rossz híre is, egyre többen választják azt a lehetőséget, hogy a borsodi megyeszékhelyen szállnak meg, és onnan indulnak kirándulni a hegyekbe. Július közepére egy háromfős család akár tízezer forintért is foglalhat szállást magának két éjszakára Észak-Magyarországon, ha pedig 15 ezret költenének a szobára, akkor már kimondottan bőséges válogatási lehetőségeik vannak. A városok persze ennél drágábbak, Egerben 20, Miskolcon 30 ezer forint körül indulnak az árak.

 

Spórolási ötletek

Ha csak azt nézzük, hova utaznak szívesen a magyarok, az Alföldön mintha egyedül Hajdúszoboszló és Gyula létezne. Ez a két város viszont igencsak népszerű: a Trivago tavaly nyári népszerűségi listáján az első tízbe ez a két hely fért be a balatoni célpontokon, Hévízen, Budapesten, valamint a VOLT Fesztivál miatt felkapott Sopronon kívül. Az már most biztos, hogy a hajdúsági fürdővárosra a júliusi hétvégéken idén is kitehetik a megtelt táblát, már most is csak néhány szabad szobát lehet ott találni, és Gyulán is majdnem minden hely elkelt már. Ha viszont a példaként emlegetett háromtagú család augusztusban utazna el egy hosszú hétvégére, meglepően olcsón, 20-25 ezer forinttól már tudnak szobát találni, ha elég gyorsak. Ha pedig van autójuk, szintén jó megoldást kínálhat a nagyobb város közelsége: Hajdúszoboszlóra Debrecenből, Gyulára Békéscsabáról könnyű átjárni akár naponta, és a két megyeszékhely szobái több ezer forinttal is olcsóbbak lehetnek.

Aki pedig nem a leginkább felkapottabb helyeket választaná, az sokat tud spórolni: a Tisza-tó partján például háromfős családunk csak a szállást jó tízezer forinttal olcsóbban megússza, mint ha Hajdúszoboszlóra menne. Hasonló áron ki lehet hozni egy hosszú hétvégét Szegeden vagy Pécsett is azoknak, akik inkább a nagyvárosokat kedvelik. A vidékiek számára pedig tökéletes választás lehet Budapest még arra is, hogy spóroljanak: ha nem ragaszkodnak a belvárosi szálláshoz, akkor akár 3-4 ezer forintból is találhat szállást egy ember egy éjszakára.

 

Hetvenezerből már jól nyaralhatott egy család

Egy hosszú hétvégére utazik az átlagos magyar, leggyakrabban a Balatonra, és a szálláson kívül kicsit több, mint 5 ezer forintot költ el naponta – ez az összkép látszik a KSH adataiból. Nem meglepő, hogy minden év harmadik negyedévében (vagyis július és szeptember között) a Balaton a legnépszerűbb úti cél, tavaly 8,8 millió napot töltöttek el ott a magyar turisták. A lista második-harmadik helyén Budapest és környéke, valamint Észak-Magyarország áll, 2,7 millió nappal. Mögöttük az Alföld két régiója következik a listán, míg a Dunántúl Balatonon kívüli része a turizmus számára inkább fehér folt.

A magyar turisták átlagosan 6654 forintot szántak fejenként egy éjszakányi szállásra tavaly, vagyis ha egy egygyerekes család péntektől vasárnapig pihent valahol, akkor csak a szállásra közel 40 ezer forintot fizettek. Ez egyébként azt is jelentette, hogy nagyjából négyezer forinttal kevesebbet szántak egy éjszakára, mint a külföldiek. A legtöbb magyar turista nem szánt egy teljes hetet arra, hogy nyaraljon: a 14,4 millió belföldi utazás közül 10,6 millió 2 és 4 nap közötti volt. Aki azonban hosszabb időre ment el pihenni, az jobban odafigyelt a kiadásaira: ők napi átlagban 5 ezer, míg a hosszú hétvégi elutazást választók 5400 forintot költöttek el a szállás árán kívül. Vagyis a megfigyelt képzeletbeli családunk péntektől vasárnapig tartó nyaralása a szállással és az egyéb kiadásokkal együtt nagyjából 70 ezer forintból jöhetett ki.

Aki külföldre utazna, az legszívesebben Németországot választja: 2016-ban a KSH szerint 956 ezerszer utaztak oda magyar turisták. Ezután Ausztria, Románia és Szlovákia következik a listán, a hagyományosan népszerű Horvátországot azonban még Csehország is megelőzi. A távolabbi célpontok közül Olaszország és Görögország került be az első tízbe.