Tiltsák be a tökfaragást? (gepnarancs.hu)

Október utolsó napjához közeledve a Balaton környékén élő lakosság két táborra oszlik: vannak, akik tökfaragással és rémisztő díszekkel színesítik otthonukat. Vannak, akik a különböző fórumokon hőbörögnek: “A halloween csak egy amerikai hülyeség, Magyarországon halottak napjáról kell megemlékeznünk”. Ki tudja, melyik tábornak van igaza?

A Wikipedia szerint nem igazán érdemes ezeken az ünnepeken vitázni, hiszen minden eseménynek megvan a maga helye az életben, földrajzi hovatartozás nélkül is. Ráadásul ezek az ünnepek nem egy napra esnek. Egyszóval nincs értelme a vitának – írja a gepnarancs.hu.

„A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja. Magyarországon is így történt és az egyébként szomorúságra okot adó ünnep a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált”- írja a Wikipedia.

Balatonfüreden békésen megfér egymás mellett a három jeles nap. Sőt, a halloween rajongók csak Halottak napja, november 1. után gyűlnek össze a kikötőben. A hónap harmadik napján, 15.00-kor, a füredi kikötőből indul az a félelmetes hajó, ami a gyerekeket várja.

A jelmezekbe öltözött gyerekeket kalózműsor, lufihajtogatás, csillámtetoválás és arcfestés várja. A hajón ott lesz Patakfalvi Andrea, cake designer, aki félelmetesen jó sütikölteményeket hoz a hajóra. A szellemes rendezvényen ott lesz Füred Kapitány is, a balatoni mesehős, aki kincsvadászatot tart a hajón.

Mint ismert, Füred Kapitányt turisztikai és reklámszakemberek hozták létre azért, hogy olyan eseményeket népszerűsítsen a Balaton környékén, amelyek a környékbeliek mellett a messzebb lakó családokat is arra bátorítja, hogy induljanak ősszel is a Balaton partjára.

Füred Kapitánnyal legutóbb az alsóörsi Palacsinta Fesztiválon találkozhattak a gyerekek. Az esemény annyira sikeres volt, hogy az ezer főre tervezett rendezvényen háromezer turista jelent meg. A szervezőknek Füred Kapitány mellett az igazi rendőrök segítségét is igénybe kellett venniük, hogy biztosítsák a biztonságos közlekedést a településen.