Az érintett önkormányzatok nem támogatják az ipari kikötő tervét (zaol.hu)

Sem a balatongyöröki, sem a vonyarcvashegyi önkormányzat nem támogatja azt a tervet, hogy ipari kikötő létesüljön a térségben. Lakossági tiltakozás is kibontakozott az ügyben – írja a zaol.hu.


Egy tervezett módosítást, Balatongyörök és Vonyarcvashegy térségében kikötő kialakítását tartalmazza a balatoni vízparti területek szabályozásának felülvizsgálata, melyről az önkormányzatok november 22-ig fogalmazhatják meg álláspontjukat. Erről tárgyalt kedd esti ülésén a balatongyöröki képviselő-testület. Azt a döntést hozták, hogy a Balaton vízparti területeinek közcélú tervében az e területet érintő (2.1-es szelvény) tervezetet elutasítják, mivel abban kikötő minősítésű terület szerepel.

A megnevezett terület egyébként Balatongyörökhöz tartozik. Biró Róbert polgármester nyílt levélben számolt be a tervezett létesítménnyel kapcsolatos eddigi információiról. Balatongyörök ezen részén ma is működik és üzemeltetési engedéllyel rendelkezik az 1979-ben létesített 42 hektáros zagytározó. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte a technológia korszerűsítésének tervezését. „A tervezőknek megoldásokat kell keresniük más, a Balaton üzemeltetését és fenntartását érintő olyan kérdésekre is, mint kell-e kotorni a mederben, ha igen akkor hol, a kiemelt mederüledéket hová lehet elhelyezni, milyen technológiával és milyen eszközparkkal, a 120 cm-re megemelt szabályozási szint miatt kialakult partvédműproblémák kezelése, kikötők, strandok építési, fenntartási kérdései” – tartalmazza a nyílt levél.

Mivel a balatoni zagytározók mind felteltek, újabbak létesítését pedig nem engedélyezik, ezért a Balatongyörökön lévő zagykazetta további üzemben tartására keresnek fenntartható megoldást. Ennek lehetséges módjairól Biró Róbert a következőket közölte: „A jelenleg részben már feltöltött zagyterekből a kiszikkadt mederanyagot elszállítanák, és azt mezőgazdasági területen hasznosítanák, vagy például bányarekultivációra is fel lehet használni. Az így kialakított zagytérbe egy medencés kereskedelmi kikötőhelyet is ki lehetne alakítani, mely a mederanyag kirakodását és a kotrást végző hajók kikötését is biztosítaná. A zagytér vasúti és közúti csatlakozását is szeretnék kiépíteni és korszerűsíteni. Ezért a zagytározók üzemeltetéséhez jelenleg is használt Kápolna utcát meg kívánják szélesíteni, a 71-es főút csatlakozását biztonságossá kívánják tenni, és az önkormányzatok kérését tiszteletben tartva csak időszakosan, a turisztikai szezonon kívül kívánják használni.”

A szomszéd település, Vonyarcvashegy polgármestere, Pali Róbert a zaol.hu-nak elmondta, hogy a települést annyiban érinti a terv, hogy a Szent Mihály-kápolna közelében elhelyezkedő területről van szó. A térséget szeretnék megóvni „minden zavaró, nem odaillő beruházástól”, emelte ki. Hozzátette: a Balaton szempontjából a beruházást fontosnak tartják, de a helyszínt ellenzik. A környezetre gyakorolt hatásokról még nincs információja a településnek.

A közösségi oldalon szerveződött egy csoport „Összefogás Balatongyörök és Vonyarcvashegy között épülő ipari kikötő ellen” néven, melynek szerda délután négy óra körül 6205 tagja volt. Amellett, hogy a tervezett kikötő ellen hozzászólásokban tiltakoznak, internetes és papíralapú aláírásgyűjtés is indult a terv ellen. Jövő hét végére demonstrációt szerveznek, és ha szükséges, akár népszavazást is kezdeményeznek, közölték. E csoport számára csak az elfogadható, ha ez a kikötő nem valósul meg, fejtette ki Surányi Norbert, a csoport alapítója. Szerintük befolyásolná az idegenforgalmat és a 71-es útra pluszforgalmat engedne rá a beruházás, amely zajterheléssel is járna. Továbbá féltik az összefüggő nádast a beavatkozástól – szólt aggályaikról.

Az ipari kikötő létesítésének tervével kapcsolatos, egymásnak ellentmondó információk miatt a zaol.hu kérdéseivel megkereste a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot is. A hétvégére ígért választ is közölni fogják – a cikk szerint.