Tiltakoznak a fonyódi hegy alatt épülő zajvédő fal ellen (frissítés: élőláncot szerveznek)

A dél-balatoni vasútfelújítás részeként magas hangvédő falat kívánnak felhúzni a fonyódi hegy alatt, mindössze néhány ház kedvéért, eltakarva a gyönyörű panorámát az arra járók, biciklizők, autósok elől – állítják a tiltakozó helyiek, akik élőláncot szerveznek szeptember 23-ára. A polgármester közölte: azonnal kezdeményezi a munkák leállítását.

 

Egy fonyódi facebook csoport oldalán ez olvasható: „.. Tudjátok hogy a Tungsram strand mellett végig 2.5 méteres hangvédő falat akarnak építeni? Mégpedig a főút és a vasút közé.
Ezután ha autózunk nem láthatjuk a Balatont és szemben a hegyeket. A kerékpárosok és futók szintén lemondhatnak a panorámáról, a betonfal tövében fognak “kikapcsolódni”.
A strandon eddig elviselt vonatzaj ezután még vissza is verődik majd a strandolókra illetve másik oldalon a hegyre, aminek nem tudni a hatásait.. A környezetvédelmi hatóság szerint mindez a hegy alatti 5-6 lakóház védelmében történik, akik nem kérték, sőt kifejezetten tiltakoznak ellene, hisz a Balaton látványa helyett be kéne érniük egy börtön feelinggel …
..ahogy nekünk, arra járóknak is..”

A fonyódiak tiltakozásul élőláncot szerveznek a helyszínen szeptember 23-án 11-15 óra között a facebook oldalukon “Fonyódon élőfal a látvány megőrzéséért” címmel.

 

Hidvégi József, Fonyód polgármestere ezt írta ki a facebook oldalára:

„Tisztelt Fonyódiak! Tisztelt Nyaralótulajdonosok!

Az Önkormányzat sem támogatja a zajvédő fal megépítését! A munkálatok észrevétele után azonnal kezdeményeztem a kivitelezési munkák leállítását, majd a beruházó NIF Zrt.-nél a megrendelés módosítását, a környezetvédelmi hatóságnál pedig a körülmények felülvizsgálatát!
Ennek következményeként péntekre személyes egyeztetést kértem a beruházásban érintettekkel.” (A pénteki egyeztetés után született újabb polgármesteri bejegyzés itt olvasható – a szerk.)

(fotók: facebook)