Tiltakozás a zajvédő fal ellen: a virág helyére oszlop került, de folynak a tárgyalások (fotókkal)

A fonyódi zajvédő fal elleni tiltakozók, akik élőláncot is alkottak a polgármesterükkel együtt, virágokat ültettek a  leendő fal már elkészült betonalapjaiba, amiket azóta kidobtak onnan. Oszlop került a helyükre az építkezés folytatásának biztos jeleként, de a fonyódiak reménykednek, hiszen a tárgyalások – immár országgyűlési képviselő közreműködésével – tovább folynak.

Mint arról a hirbalaton.hu korábban fotókkal beszámolt, komoly tiltakozást váltott ki a helyi lakók, nyaralótulajdonosok, szimpatizánsok és természetvédők körében a fonyódi hegy alatti zajvédőfal építésének megkezdése. A szeptember 23-án élőláncot alkotó tiltakozók elfogadhatatlannak tartják, hogy a dél-balatoni vasútfelújítás részeként magas zajvédő falat húzzanak fel a páratlan panorámájú szakaszon mindössze néhány ház kedvéért (amelyek lakói szintén nem kérnek a falból – derül ki a facebook bejegyzésekből), eltakarva a kilátást az arra járók, biciklizők, autósok elől. Az építkezés megkezdéséről értesülő polgármester azonnal kezdeményezte a munkák leállítását, és maga is részt vett a tiltakozó akción, virágültetésen. Az érintett ingatlantulajdonosok közül is többen csatlakoztak a tiltakozókhoz.

 

A jelenlegi helyzet a leendő zajvédő fal már felállított oszlopaival:

 (fotók: facebook – Kovács Péter és Fejes János)
 

Farkas Gábor alpolgármester a tiltakozók facebook oldalán az alábbi írását tette közzé október 4-én, szerda délután:

“A zajvédő fal kapcsán kialakult helyzet jelenlegi állása:

Az elmúlt héten személyesen megtekintette a tervezett zajvédő fal építési munkálatait a térség országgyűlési képviselője. Meghallgatta javaslatainkat, észrevételeinket, elmondtuk neki, hogy nem támogatjuk a fal megépítését, alternatív megoldásokat szeretnénk a kérdéses szakaszon amennyiben ténylegesen szükséges a zajvédelem az előírások szerint.
Levelet írtunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának, amelyben kértük közbenjárását a kialakult ügy mindenki számára megnyugtató rendezésében. Egyben képviselő úr támogatásával együtt elküldtük az érintett tulajdonosok nevében javaslatainkat is.
Több lehetséges alternatívát is felvonultattunk, amelyek mindegyike kedvezőbb megoldást eredményezne, pl: rugalmas gumipapucsok elhelyezése a talpfák alá, de ezek mellett kértük, hogy a fal megépítésétől tekintsenek el. Kértük államtitkár úrtól, hogy járjon el annak érdekében, hogy a beruházás szüneteljen addig, amíg újabb hatástanulmány nem készül a megoldási javaslattal együtt. A hatástanulmány elkészülését követően pedig az ingatlantulajdonosok optikai igényeit és elvárásait, valamint a beruházás költségkeretét is megvizsgálva tudunk egyeztetni egy mindenki számára megnyugtató műszaki megoldásban.
Ahogy választ kapunk levelünkre tájékoztatni fogjuk a lakosságot, kérjük addig is türelmüket.”

A tiltakozók fotói, a Fonyódi látványért csoport facebook oldalán:

(fotók: facebook – Kovács Péter és Fejes János)