Tihanyi díszpolgári címet kapott Tóth József (veol.hu)

Rendkívüli testületi ülést tartottak Tihanyban augusztus 20-a alkalmából, ahol Tóth József számára díszpolgári címet adományozott a testület. A település ismert személyiségét, aki nagyon sokat tett Tihanyért, a közösségért, és a fejlődésért, Tósoki Imre polgármester méltatta.

A díszpolgári cím átadásakor a laudációban egyebek mellett elhangzott, Tóth József Tihany fejlődése, gyarapodása, tekintélyének és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett, életművével elismerést szerzett, köztiszteletben áll – tudósít a veol.hu.  Életpályájáról kiderült, a veszprémi Vegyipari Egyetemen 1968-ban vegyészmérnöki diplomát szerzett, majd elvégezte a Közgazdaság Tudományi Egyetem mérnök-közgazdász szakát, és ugyanott doktorált. Pályafutását a Mineralimpex Olaj- és Bányatermék Külkereskedelmi Vállalatnál kezdte, 15 éven át a vállalat vezérigazgatója.

A Magyar Ásványolaj Szövetség alapító és tiszteletbeli elnöke, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség alelnöke, a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség Ipari Tanácsadó Bizottságának volt tagja. Kilenc évig a londoni székhelyű, hetven országot tömörítő Kőolaj Világtanács elnökhelyettese, majd elnöke 2017-ig. A Veszprémi Pannon Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Szingapúri Köztársaság magyarországi tiszteletbeli főkonzulja. 1968 őszén vásárolta meg Tihanyban az első ültetvényt, 2007-ben kezdeményezésére jött létre a Tihany Fejlesztéséért Alapítvány, a település kulturális, gazdasági, turisztikai fejlődéséért.

2008-ban támogatásával indult el a Tihanyi Legenda Projekt, amely a településen az utóbbi évtizedek legsikeresebb kezdeményezése: a fejlesztéseknek köszönhetően nyerte el a település 2014-ben az Európai Falumegújítási Díjat, majd a Hild díjat, és a közterületi Nívódíjat. Tóth József a Civilek Házában nemrég levendula lepárló üzemet, múzeumot hozott létre – írja a veol.hu.