Tihany új látványossága az interaktív Illatok Háza

Ünnepélyesen megnyitották Tihany legújabb turisztikai látványosságát, az Eau de Tihany – Illatok Házát, amely a tihanyi levendula közel százéves történetét mutatja be az érdeklődőknek. A minden érzékszervet megmozgató, interaktív kiállításon a látogatók megtekinthetik az évszázados múltú réz levendula-lepárlókat, és bepillanthatnak az illatos termékek – szappanok, fürdősók, pezsgőlabdák – gyártási folyamatába.

Ünnepélyesen megnyitották a Balaton-felvidék és egyben Tihany legújabb turisztikai látványosságát, az Eau de Tihany – Illatok Házát, amely a tihanyi levendula közel százéves történetét mutatja be az érdeklődőknek. A látogatók a tihanyi levendulatermesztés szülőatyjaként ismert Bittera Gyula életművén keresztül interaktív formában megismerhetik a levendulatermesztés sajátosságait, megtekinthetik az évszázados múltú réz levendula lepárlókat, továbbá bepillantást nyerhetnek az illatos termékek – szappanok, fürdősók, pezsgőlabdák – születésének gyártási folyamatába, illetve felfedezhetik a tihanyi levendula illattal párosított parfüm készítményeket, lakásparfümöket, kelme illatosítókat.

Az Eau de Tihany – Illatok Háza ötletét a Tihanyi Levendula Manufaktúra alapítói, Hollán Éva és Nyárádi Zsolt álmodták meg azzal a céllal, hogy legyen egy olyan közösségi tér Tihanyban, amely méltó módon, és egyben élményközpontúan mutatja be az érdeklődőknek a tihanyi levendulatermesztés közel százéves tradícióját.

„Szeretnénk megosztani Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal. A hagyományokat, amelyek összekötik az embert és a környezetet. Továbbírni egy 1920-as években kezdődött történetet, emléket állítani egy elkötelezett ember munkásságának és folytatni azt”

– mondta Nyárádi Zsolt, a Tihanyi Levendula Manufaktúra társalapítója.

„Tihany ma egy újabb nevezetességgel gazdagodott. Méghozzá egy olyannal, amely egyszerre gyarapítja Tihanyt egy helytörténeti kiállítással és egy felújított műemlék-épülettel, így egyszerre szolgálja a település múltjának megismerését, a helyi hagyományok ápolását és az ismeretterjesztést is. Legyen ez a hely a jövőben a turisták és a levendula rajongóinak megkerülhetetlen célpontja és egyben Tihany hiánypótló, helytörténeti nevezetessége”

– mondta az ünnepélyes megnyitón Tósoki Imre, Tihany polgármestere.

Az Eau de Tihany – Illatok Háza egyik központi eleme az “Az Illatos Időutazás” című interaktív kiállítás, amely dr. Bittera Gyula vegyészmérnök, illóolajgyáros, gyógynövény-kutató életét mutatja be. A tihanyi levendula meghonosítója, a hazai illóolajgyártás megteremtője világhírnevet szerzett a tihanyi levendulának. Az idő kerekét visszaforgatva a látogató feltérképezheti életének jelentős állomásait, és bepillantást nyerhet az illatok világába a múlt századi parfümériák világán keresztül. Megismerkedhetnek a tihanyi levendula igaz történtével és kipróbálhatnak egy gyógynövény illatpárosító játékot is, amelyhez az orrukra, és a képzelőerejükre lesz szükség. A kiállítás egyik fő látványossága az a két darab közel százéves réz lepárló, amely közül az egyik körülbelül 600 kilogramm, a másik pedig 500 kilogramm alapanyag befogadására alkalmas.