Tihany megvenné a Piac Placc területét a hajózási társaságtól

Tihany tárgyalásokat folytat arról a Balatoni Hajózási Zrt.-vel (BAHART), hogy megvásárolná a kompkikötő melletti, vízparti, egy-másfél hektáros területet, amit évek óta a Piac Placc bérel – mondta  Tósoki Imre polgármester a hirbalaton.hu-nak.

 

Mint kifejtette, tulajdonképpen évek óta szeretné a település megvenni a hajózási társaságtól a helyi építési szabályzat szerint csak parkként hasznosítható területet, hogy sétányokkal, közvilágítással, térbútorokkal ellátott közparkot alakítson ki belőle, a szezonban szombatonként működő piac megtartásával. Eddig nem kínálkozott rá lehetőség, most viszont a BAHART elfogadott átalakítási és profiltisztítási tervei ezt lehetővé tehetik.

A polgármester elmondta, a BAHART-ban többségi állami tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Turizmus Ügynökséggel (MTÜ) amúgy is komoly tárgyalásokat folytatnak a következő hónapokban a kompkikötő és környezete fejlesztéséről, ennek során szeretné rendezni a település ezt a kérdést is.

A Tihanyi Piac Placc üzemeltetője a napokban nyilatkozott arról a helyi tévének, hogy szívesen megvásárolná a területet. A polgármester ezzel kapcsolatban közölte, az önkormányzatnak duplán elővásárlási joga van ebben az esetben. Egyfelől azért, mert kisrészvényes a BAHART-ban, másfelől azért, mert a Balaton melletti, 50 méteren belüli területről van szó. A gond az, hogy bár szeretnének élni ezzel a joggal, de jelenleg 200 millió forintos adósággal küszködik a település a járványhelyzet miatt, így most fizetni nem tudna, és a vízparti terület közparkká alakítását is csak pályázati forrásból tudná megvalósítani – mondta. Tihany szeretné elérni az MTÜ-vel folytatott egyeztetések során, hogy megoldás szülessen a vízparti terület köztulajdonban maradására – tette hozzá.