Tihany: akkora a vadkár, hogy szinte szüretelni se érdemes (veol.hu)

Betelt a pohár a szőlészeknél Tihanyban. Azt mondják, hogy akkora a vadkár, hogy szinte szüretelni sem érdemes. A gazdák a jegyzőhöz fordultak, aki vadkár-becslőt hívott.

Hiába lesz azonban némi visszatérítés, abban biztosak a termelők, hogy az a közelében sem lesz a valódi kiesésnek. A hegyközségi elnök, és a hegybíró is szemléz, ők is csak a fejüket csóválják.

– Nem csoda, hogy elkeseredettek a gazdák, arról panaszkodunk, hogy tűnnek el a szőlőültetvények, de ezen nem is lehet csodálkozni, ilyen körülmények között nem lesz senki aki úgy gondolja, hogy van értelme gazdálkodni- mondja Szabó István a Balatonfüred- Szőlősi Hegyközség elnöke.

Augusztusban az érintett szőlészek egy csoportja levélben fordult a vadászati jogokat gyakorló Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz, hogy tegyenek valamit a rengeteg vad károkozása ellen. A gazdák kapcsolattartója Bökő János maga is szőlősgazda, családi borászatukat érzékenyen érinti a veszteség.

– Mi ebből élünk, eltartjuk a családot és még három embernek munkát adunk. Nem értem, hogy ez miért nem elég értékes- mondja. Ráadásul az idei volt évtizedes viszonylatban a legjobb minőség, ő őstermelőként mástól nem vásárolhat szőlőt, csak a sajátját dolgozhatja fel. Míg egy átlagos évben ezeken az értékes területeken terméskorlátozás mellett 80–100 mázsát szüretelnek, addig idén jó ha 50 mázsa lejött egy hektárról, de vannak részek, ahol semmit sem lehetett szedni. Kormosék 1,5 hektáros kékfrankos ültetvényén is késő délutánig tart máskor a szüret, most 11-ig befejezték.

– Két hete reggel héttől este hétig kint vagyok a szőlőben riasztópisztollyal, hogy a seregélyek ellen védekezzünk, de szürkületkor megindulnak a vadak a kiserdőből, és látom, hogy szépen sorban jönnek át a szőlőbe, és nem tehetek semmit- mondja Kormos Csabáné. Nekik öt hektár termő szőlőjük van Tihanyban. Nem csak a szüretből van azonban kiesés. A vadak a friss telepítéseket is visszarágják. Karl Lajos hegybíró egy 3 éves ültetvényen mutatja, hogy néz ki.

– Látszik, hogy az összes hajtásvéget lecsípték. Ezen a szőlőn jövőre 70 mázsának kellene lenni, de jó ha 10 lesz- mondja. A megrágott vesszők nem tudnak beérni, megerősödni. Kérdés az is, hogy kin kérhető majd számon a támogatással eltelepített ültetvények állapota. A gazdák elmondása szerint a fészigeten egyre több az őz a szarvas és a vaddisznó. Nyomukat feltúrt ültatvény, kidőlt oszlopok, leszaggatott drótok jelzik. A fácán, a nyúl és az apróvad viszont mostanra szinte teljesen eltűnt. Pedig mindennel próbálkoznak: van aki a drága vadriasztóval keni a szőlőoszlopokat, van aki emberi hajat hord a fodrászatból, hogy távol tartsa a vadat. Megoldást azonban csak a vadgazdálkodás adhatna.