Tihany a fiatalok megtartásáért küzd, önkormányzati lakások építésébe kezd (tihany.hu)

Tihany is küzd a Balaton-parti településeken már általánosnak mondható problémával: öregszik a népesség, folyamatosan fogy az állandó lakosok száma. Megfelelő munkahely és elérhető lakások hiányában nehéz megtartani a fiatalokat. Ráadásul a félsziget a térség legdrágább helye, kirívóan magasak itt az ingatlanárak. Tihany úgy orvosolja a problémát, hogy a fiatalok számára önkormányzati lakások építésébe kezd, amire amúgy igen szűkös a lehetősége.

Igaz, az optimális esetben is két év múlva beköltözhető lakások, messze nem elégítik ki a helyi igényeket, ami viszont ennél is nagyobb gond, az önkormányzat szinte kényszerpályán van, nincs túl sok lehetősége újabb lakások kialakítására.
Elsősorban megfizethető, mélyen a piaci ár alatt elérhető telkekre volna nagy igény, vagy bérlakásokra, amiket azonban az önkormányzat tudna biztosítani, ám nincsenek már a tulajdonában értékesíthető telkek. Egyáltalán, a faluban alig van erre alkalmas ingatlan. Tihanyban jelenleg 15 olyan bérelhető ingatlan van, amely az önkormányzat tulajdonában áll.
Az általános iskola tetőterében kialakított tíz,kisebb-nagyobb lakás szociális alapon, illetve szolgálati lakásként bérelhető, a szerződéseket öt évente felülbírálják. Az idén megemelt díjak ellenére is,még mindig igen kedvező feltételekkel, szociális lakás esetén 360 Ft/négyzetméter,szolgálati lakás esetén 720 Ft/négyzetméter áron lehet hozzájutni ezekhez a lakás-okhoz, ha a pályázók megfelelnek az egyébként nem túl szigorú kikötéseknek. Ezenfelül van néhány önálló ház, amelyeket szintén szolgálati lakásként bérelik, jellemzően már hosszú ideje, tehát ezek nem nyújtanak valós alternatívát. Jelenleg ekkora tehát a választék, ami más hasonló adottságú településekkel összevetve egyáltalán nem rossz, ám kétségtelen, ez a struktúra semmi mozgásteret nem ad a pályakezdő helyi fiataloknak.
Itt a CSOK sem segít
Azok, akik kötődnek Tihanyhoz és itt szeretnének saját lakásban, önálló életet kezdeni, az irracionálisan magas ingatlanárak miatt, a falusi családi otthonterem-tési támogatás (CSOK) mellett is szinte lehetetlen helyzetben vannak. Akár több tíz évig semmi másra nem lenne szabad költenie a fiataloknak, hogy megvásárolhassanak egy tihanyi lakást. A bérlés sem olcsó, az átlag fizetés fele is elmehet alakbérre.
Most úgy tűnik, adódik lehetőség a régi-keletű probléma enyhítésére. Az Aranyházutcában ugyanis több telek felvásárlásával és összevonásával egy 4200 négyzetméteres területtel rendelkezik az önkormányzat, ahol egy jelentős beruházás indulhat. A tervek szerint 840 négyzetméteres épület kap helyet itt, amelynek földszintjén óvoda és bölcsőde, az emeletén pedig kilenc önkormányzati lakás épül. Bár vannak fenntartások azzal kapcsolatban, hogy az oktatási intézménnyel egybekötve jó helyen lesznek-e a magáncélú hasznosításra szánt lakások, egyelőre más esély nem volt önkormányzati lakások kialakítására.
A Tihanyi Visszhang újság információi szerint a modern épület tervezésnél figyelembe veszik ezt a sajátosságot, amennyire lehet, elkülönítik majd a lakásokat az oktatási intézménytől. A terv szerint a különböző méretű lakásokat már a kivitelezés idején meghirdetik, azokat az önkormányzat hitelből építi fel, a kölcsönt aztán az értékesítésükből fizeti majd vissza.
Az önkormányzat itt is kényszerpályán mozgott, hiszen muszáj a jelenlegi óvodának új helyet találni, mint ahogy a törvényben előírt bölcsődei ellátást is biztosítani kell a településen, így tulajdonképpen a telek sorsa eleve elrendeltetett, nem volt nagyon mit mérlegelni.
Piaci ár alatt, a CSOK feltételeinek megfelelve
– Ez az esély adódott most arra, hogy lakásokat építsünk. Valamivel a piaci ár alatt szeretnénk értékesíteni a lakásokat, amelyeknek a méretét a CSOK előírásainak megfelelően alakítjuk ki, annak érdekében,hogy a fiatalok minél több támogatást igénybe tudjanak majd venni. A képviselő-testületnek kell majd pontosan meghatároznia, milyen feltételek mellett lehet pályázni a lakásokra. Egy biztos: elkötelezettek vagyunk abban, hogy a helyi fiatalokat segítsük illetve azokat a visszaköltözni szándékozókat, akik tudnak tenni a helyi közösségért – mondta Tósoki Imre polgármester.
Az elkészülő kilenc lakás persze messze nem fedezi a helyi igényeket,de legalább mutatja a település vezetésének szándékait és egyfajta modellként is tekinthetünk rá. Az önkormányzat kíváncsian várja mekkora lesz az érdeklődés a lakások iránt, a fentebb leírt feltételek mellett vajon mennyien tudják vállalni majd az ingatlanszerzés költségeit. Mindenesetre hosszútávon ez lehet a járható út, bár a polgármester megjegyezte: folyamatosan keresik a telek-kialakítás lehetőségét a faluban, talán a következő években lesz is erre esély – olvasható a tihany. hu-n a Tihanyi Visszhang cikke.