Tihany hosszútávú fejlesztési koncepciója (Tihanyi Visszhang)

A néhány éve elfogadott nemzeti turisztikai stratégiához illeszkedve helyben is elkészítették a tihanyi fejlesztési tervek hosszútávú koncepcióját. Ez lett a Tihany 2030. A hét nagy csomagra osztott dokumentum komplexen foglalja össze minden helyi szereplő, a BAHART, a Nemzeti Park, az Apátság, a Képzőművészeti Egyetem elképzeléseit – melyet a Tihanyi Visszhang közölt. 

Balatoni kapu

A Rév nemcsak Tihany kapuja, hanem a Balaton-felvidéké is. Már az egymilliót is meghaladta idén az áthozott járművek száma. A fogadóépület és parkoló megépítésére 1,4 milliárd forintnyi támogatást kap Tihany, a szerződés aláírása a testület döntése után megszülethet. A volt bazársor helyén, magánterületen, magánvállalkozásból épülnek lakások és üzletek. (A szántódi terület fejlesztése is nagyon fontos lenne, hogy az autók már át se jöjjenek a tihanyi oldalra, de erre nincs ráhatása a településnek.) A Magyar Turisztikai
Ügynökségtől sok támogatásra számíthat a BAHART, több témában is tárgyaltak már velük; a tihanyi önkormányzat célja, hogy a fejlesztések egymással összehangolva, egymást erősítve valósuljanak meg. Erre a célra az idén 100 millió forint áll rendelkezésre, amelyből elindulhat a révi parkoló és a fogadóépület tervezése.

Ezeréves örökségünk

A Tihanyi-félsziget csaknem ezer éve meghatározó szerepet játszik a hazai történelem, vallás és kultúra alakításában. Páratlan szépségű természeti környezete és kedvező stratégiai elhelyezkedése a történelem hajnala óta vonzza a Kárpát-medencében élőket. Az I. András király által alapított Bencés Apátság és történelme a Balaton-felvidék legkiemelkedőbb egyházi és kultúrtörténeti adottsága, hazánk és Közép-Európa kereszténységének egyik legfontosabb, ezeréves emléke, első magyar nyelvemlékünk jeles helyszíne, történelmi emlékhely. Az Apátsági templom restaurálásának nagy része elkészült, de a műemlék és környezete, az Apátság történeti területeinek felújítása még várat magára. Az évi több százezer látogató ma még méltatlan állapotban és környezetben találja az Apátságot. A tervezett fejlesztések: az apátsági területek komplex műemléki megújítása, új funkciókkal való bővítése; a Csokonai liget fejlesztése új kültéri attrakciók létrehozásával, a függőkertek és apátsági lépcső megújítása; a gyógynövényes kert és meditációs központ létrehozása a Belső-tó partján; a Rege Cukrászda és az Apátsági Vendégház közötti új épületszárny felépítése; szolgáltatási és szállásterületek létrehozása, szálláshelyek fejlesztése.

Világörökségi helyszín

Járdákat, utakat újítanak fel, és a légkábeleket földbe fektetik az Ősközség területén. Ugyanitt tematikus sétautakat is létrehoznak. Megépülhet a Tihanyi Alkotók Élményháza, az egykori Magtárból turisztikai fogadóépület lesz, és az Echo-dombon nyilvános mosdó épül. Fontos lenne a magántulajdonban lévő Sportszálló bevonása a programba. Az Apátság környezetében megvalósítható projektekre most
közel 1,2 milliárdos forrás áll rendelkezésre. Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése keretében a felsoroltak közül ebből valósul meg a Csokonai liget, a függőkertek, a lépcső felújítása. A Tihanyi Alkotóművészek Háza helyszínén, a Babamúzeummal szemben a munkaterület átadása megtörtént, jövő nyárra elkészülhet a múzeum. A bruttó 3,5 milliárdos GINOP pályázatból 900 milliót kapott Tihany, ebből a Magtár átalakítása és az Echo dombon a nyilvános WC, a játszótér valósulhat meg a közeljövőben.

A Kultúrpart-projekt

Ez Tihany kulturális negyedét hozza létre. A Belső-tó partján művészeti, kulturális helyszínek sorakoznak ma is, de összekapcsolásukkal,
fejlesztésükkel egy minden rendezvény megtartására és bármely műfaj bemutatására alkalmas tér jön létre a Falugondnokság áthelyezését és a terület rehabilitálását követően. A Képzőművészeti Egyetem területén a Lábasház helyreállítása is a projekt része.

A lélegző félsziget

A táj és a rekreációs funkciók fejlesztését szolgálja. A programelem a nemzeti park és az önkormányzat ilyen típusú fejlesztéseit fogja össze. Ebben kapott helyet a strandok felújítása. Az utóbbi időben sokat javult a szabadstrandok állapota, felszereltségük, de hátra van még a Hajóállomásnál lévő strand korszerűsítése. A nemzeti park a tanösvények rendbe tételét, a Levendulaház fejlesztését, a lovas bázis kialakítását és a Belső-tó rendbe tételét tűzte ki célul.

A közlekedési rendszer komplex megújítása

Fontos része a MOHOSZ- tanya megközelítésének megoldása, és – általában – a sajkodi terület település felőli elérésének biztosítása. A terv szerint a 71-es út felől csak gyalog vagy kerékpáron lehet majd megközelíteni a területet. Ez a programelem még csak koncepcionális szinten van, hiszen a főutak nem önkormányzati, hanem állami kezelésben vannak, így a döntés és a tervezés joga sincs a település kezében.

Apáti fogadókapu

A bekötőút környezetének átalakításával a településre bejövő forgalom csökkentése a cél, nagy parkolók kialakításával és a közösségi közlekedésre alkalmas járművek beiktatásával. Az alternatív közlekedési eszközök meghatározása is komplex feladat, hiszen a járművek fenntartásáról is a településnek kell majd gondoskodnia. Egyelőre ez a programelem is részletesebb kidolgozásra vár.