Tihany: 11 új lakást épít az önkormányzat, a lakosság beleszólhat ki kapja (Tihanyi Visszhang)

Tihanyban várhatóan áprilisban írják ki az újonnan épülő önkormányzati lakásokra vonatkozó pályázatot. Az év végéig átadni tervezett 11 lakásra a jelenlegi elképzelések szerint külön-külön lehet majd pályázni, és a feltételrendszer kialakításában a lakosság véleményét is figyelembe veszik. Az Aranyház utca elején lévő négyezer négyzetméteres önkormányzati ingatlanon valósul meg egy óvoda-bölcsőde építése, a régóta várt önkormányzati lakások kialakításával. 770 millió forintból készül el a 800 négyzetméteres épület, amelyhez 370 millió forint uniós támogatást nyert a település – írja a Tihanyi Visszhang.

 

A képviselők már többször egyeztettek arról, milyen feltételekhez kössék az önkormányzati lakások értékesítését. Bár jelentős véleménykülönbségek nincsenek, a képviselők úgy döntöttek, a lehető legnagyobb körültekintéssel járnak el, ezért egy kérdőív segítségével a lakosság véleményét is kikérik, majd az igények illetve válaszok összesítése alapján szabják meg, milyen feltételek mellett lehet lakáshoz jutni.

Az előzetes jelzések alapján igen élénk érdeklődésre lehet számítani a piaci ár alatt értékesítendő a lakásokra, ezért az önkormányzat a helyiek igényeihez minél jobban igazodva szeretné értékesíteni az ingatlanokat.

 

Kik költözhessenek az új lakásokba?

Hány éves korig számítson valaki fiatalnak? Kössék-e gyermekvállaláshoz a lakásokat vagy sem? Csak házasok vagy egyedülállók is igényelhetik a lakásokat, és milyen kedvezményt kapjanak azok a házasok, akik mindketten tihanyiak? Ilyen és ehhez hasonló, több részletre kitérő kérdőívet juttat el az önkormányzat minden háztartásba. A tervek szerint március közepén kikézbesített kérdőíveket, két héten belül kell majd visszajuttatni az önkormányzathoz, személyesen vagy a település frekventált részein kihelyezett gyűjtőládákba elhelyezve. A beérkező kérdőíveket egy pontozásos rendszer alapján értékelik ki, az így kapott paraméterek alkotják majd a pályázati kiírást.

– Minden egyes lakásnak külön adatlapja lesz, szándékaink szerint egy pályázó több lakásra is benyújthatja a kérelmét. Természetesen egy pályázó csak egy lakást kaphat végül. Közjegyző hivatalos értékelése alapján bíráljuk majd el a pályázatokat. Ritka pillanat ez Tihany életében, hogy önkormányzati lakásokat tudunk, szándékaink szerint 20-30 százalékkal a piaci ár alatt értékesíteni, ezért nagyon körültekintően szeretnénk eljárni

– válaszolta a lap kérdésére Tósoki Imre, polgármester.

 

Cél a fiatalok megtartása

A pályázatok benyújtásának egy három millió forintos kaució lesz a feltétele, nyertes pályázat esetén a lakásokat több részletben kell majd kifizetni. A húsz százalékos foglaló után, várhatóan szeptemberben újabb 30 százalékot kell befizetni, a maradék összeget pedig a használatbavételi engedélyt követően. Az épület társasházként működik majd, benne a lakások más-más paraméterekkel rendelkeznek, eltérő a tájolás, a négyzetméter nagysága, lesz erkélyes és erkély nélküli.

A lakások modern műszaki paraméterekkel készülnek, a fűtést valamint a klímatizálást gáz és hőszivattyú biztosítja majd, az épület teteje növénybeültetéses lesz. A leendő tulajdonosoknak arra is lesz lehetőségük, hogy a kivitelező tervezte belső burkolatokon igényük szerint változtassanak. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a tizenegy új lakásba az év végén már be is költözhetnek a tulajdonosaik.

A lakásépítések összesen 380 millió forintba kerülnek majd az előzetes kalkulációk szerint. Az időközben megnövekedett építési költségek miatt az önkormányzat plusz ötven millió forint támogatást kért az intézmények kialakításához. Az emeleten helyet kapó önkormányzati lakások elsősorban a helyi fiatalok megtartása érdekében épülnek, hogy az elszabadult ingatlan árak mellett ők is hozzá tudjanak jutni új építésű ingatlanhoz írja a Tihanyi Visszhang.