Tiborcz két híres keszthelyi szállodát is felvásárolt (valasz.hu)

Az elmúlt hónapokban két cégről (BDPST, Longoria Holding Zrt.) derült ki, hogy Tiborcz István a meghatározó részvényese. A valasz.hu megtudta: a napokban egy harmadik vállalatot is a nevére vett a kormányfő veje, így hivatalosan is övé a keszthelyi Balaton-part két híres szállodája, a műemléki besorolású Hullám és a felújítás alatt álló Helikon (illetve a hozzá tartozó teniszkomplexum).

A Heti Válasz először 2017 szeptemberében írt arról, hogy a Tiborcz Istvánnal kapcsolatba hozható összes luxusingatlan-kereskedő és szállodás zrt.-nél évekig titokban tartották a valós tulajdonosokat. Ez azt jelenti, hogy a társaságok alapszabályában kizárólag a vállalatot formálisan létrehozó magánszemélyek szerepeltek névvel, a tulajdonosi körbe utóbb bekerült, a profit 90-99 százalékát maguk felé térítő úgynevezett osztalékelsőbbségi részvényesek rejtve maradtak.

A BDPST, a Longoria és leánycégeik felvállalásával Tiborcz hivatalos érdekeltségeinek száma hirtelen 5-ről 17-re nőtt – írta a valasz.hu januárban. A cégbíróságon frissen iktatott dokumentumokból kiderül: egy Pannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű társaságban ugyancsak meghatározó részvényes a BDPST.

A Pannon Tessera Hospitalis birtokolja a keszthelyi Balaton-part két híres szállodáját, a műemléki besorolású Hullámot és a felújítás alatt álló, kétszáznál is több szobát kínáló Helikont, valamint az utóbbihoz tartozó teniszcsarnokot, -klubházat és -pályarendszert. Ezeket a vendéglátó–szabadidős egységeket a megújulást követően a Mészáros Lőrinc-féle Hunguest Hotels üzemeltetheti – erre utal legalábbis, hogy tavaly óta a szállodavállalat fióktelepei közt tartják nyilván mind az épületeket, mind a sportlétesítményeket.

Tiborcz István portfoliójába tartozó ingatlanok:

– Hullám szálló, Keszthely (műemlék)
– Hotel Helikon és a hozzá tartozó teniszkomplexum, Keszthely
– Turai kastély
– Ranolder-villa, Badacsony
– Épülő luxusszálló a lepencei strand fölött, Visegrád
– Mahart–Weber–Münnich-házak óriástömbje a Pesti Vigadó mellett, Budapest
– Orbánhegyi telek, Budapest (XII. kerület, Hangya utca 30.)
– Andrássy út 43. szám alatti palota első szintje, Budapest

 

Bódis András cikke itt olvasható teljes terjedelemben.