Tetőzik a meleg, a Balaton 27 fokos

Az előrejelzések szerint ma tetőzik a nyár első hőhulláma, ami miatt országosan nyolc megyére adtak ki harmadfokú figyelmeztetést, a Balaton körüli megyékre azonban “csak” másodfokú riasztás van érvényben. (Nagy enyhülésre eztán sem számíthatunk.) A tó vízének hőmérséklete 27 Celsius fokos volt a hajnali siófoki mérések szerint, az átlagos vízállás 117 centiméter. Előfordulhat zivatar, és vele erősebb széllökések, a legmagasabb nappali hőmérséklet 35, 36 fok körül alakul az üdülőrégióban.

 

A met.hu Balaton-régióra kiadott előrejelzése szerint 2021. június 24.-én, csütörtökön gyenge, mérsékelt (05-20 km/h) eleinte változó irányú szél, délelőtt helyenként délnyugati irányba fordul, és elsősorban a térség keleti részén megélénkülhet (25-30 km/h), délután helyenként élénkebb, esetleg átmeneti erős (30-40 km/h) széllökés is előfordulhat. Esetleges zivatar környezetében erős vagy viharos (50-65 km/h) széllökésre van esély.

Délelőtt derült idő várható, délután fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. Kis valószínűséggel zivatar kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35, 36 fok körül alakul, késő este 26 fok valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának tájékoztatása szerint várhatóan csütörtökön tetőzik a hőség, péntektől mérséklődik a meleg az idei első hőhullámban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján.

Csütörtökön lesz az év eddigi legmelegebb napja, országosan 33-39 fok várható. Sok lesz a napsütés, kevés gomolyfelhővel. Az Északi-középhegység tágabb térségében, illetve kis eséllyel a középső területeken viszont akár erős, viharos széllel kísért zápor, zivatar is kialakulhat.
Pénteken az északnyugati tájak fölé, szombaton már a keleti tájakra is elér a hűvösebb levegő, de jelentős mértékű lehűlés nem várható. A következő időszakban is jellemzően 30 fok felett alakulnak a csúcsértékek. Az éjszakák viszont nagyobb felfrissülést hozhatnak.

Pénteken és szombaton várhatók záporok, zivatarok. Vasárnap már szárazabb lesz az idő.A jövő héten ismét melegedés várható.