Tesztelték a Balaton első vegán éttermét Balatonalmádiban (roadster.hu)

“Be kell vallanunk, megszállott húsevők vagyunk. Pár nappal ezelőtt még nyálcsorgatva írtunk cikket Adorjányi Máriusz BBQ-sütőiről, most mégis az ország egyik legújabb vegán helyén találtuk magunkat – tiszta őrület. A kíváncsiság mellett tengernyi kérdés hozott minket ide: miért nyit valaki vegán éttermet Balatonalmádiban? Ki van a koncepció és a receptek mögött?” – írja a tesztet végző  roadster.hu, fotókkal is bemutatva a helyszínt.

(Fotó: roadster.hu/Gyana Dániel)

Dr. Árvai Anita csak két évvel ezelőtt lett vegán. Ekkor indította gasztro- és életmód blogját is – elsősorban magának, amolyan terápiaszerűen. Bár korábban semmi köze nem volt a gasztronómiához – a SOTE-n dolgozott jogászként –, elkezdte saját, jól bevált receptjeit megosztani az egyre népesebb olvasótáborával. Özönlöttek a levelek, kiderült, hogy egy csomóan járnak hasonló cipőben – emlékszik vissza.

Anitát tíz éve rosszindulatú megbetegedéssel diagnosztizálták. Az orvosoknak és a hozzáállásának köszönhetően ugyan legyőzte a hárombetűs szörnyeteget, de két éve a véreredménye újra rossz értékeket mutatott. Az életmódja ekkor vett száznyolcvan fokos fordulatot, és állt át teljesen cukor- és gluténmentes vegán táplálkozásra. Négy hónap sem telt el, és az eredményei tökéletesek lettek – ez volt számára a bombabiztos igazolás, hogy az állati eredetű dolgokat száműzve megváltozik az életminőség és a szervezet működése is.

 

A vegán étrend hozta gyógyulás után más fordulat is jött

A történet többi része mintha gyorsított tempóban lejátszott képkockák halma, és egyúttal egy nagy-nagy álom lenne: Budapesten öt nap alatt eladták lakásukat, és almádi nyaralójukba költöztek. Amikor azták kisebb fiuk, Benjámin közeledett a 3 éves korhoz, Anitának el kellett dönteni, mihez kezd. Egy egyszemélyes bisztró lett a terv.

Eredetileg Füreden kerestek helyet, de kevés sikerrel. Akkor egy ideig pihentették is a projektet, aztán egyszercsak Almádi egyik üzlethelyiségén meglátta az eladó táblát. Még aznap meg is nézte a totálisan lepukkant, zöld ablakos, roskadozó kocsmát – a profitot számoló “befektető” sikítva rohant volna. Anita viszont beleszeretett, akárcsak a férje.

Hagyták érni az ötletet, miközben próbálták kiadni az üzletet, de senki nem jelentkezett. Végül úgy döntöttek, felújítják, és kinyitják a megálmodott vegán éttermet. Persze, ahogy lenni szokott, folyamatosan jöttek ki a hibák, végül többszörösét fordították a felújításra, mint tervezték.

A április 1-i nyitás végül álomszerűen alakult: fél tízkor már kígyózó sorban álltak az emberek, hogy megkóstolják Anita blogjának legjobb fogásait. Az érzés, amikor csak jönnek és jönnek az emberek, valami felfoghatatlan volt. Sokkal nagyobb volt az érdeklődés a vártnál, és ez azóta sem változott – meséli Anita.

Azóta Anita vezetésével éjjel főznek, napközben fogadják a vendégeket, egy pihenőnap kivételével. Az étterem igazi családi vállalkozás lett: Anita anyukája főzni, apukája és férje felszolgálni és pultozni segít hétvégente, de anyósa is beugrik, ha nagy a fennforgás. Az egyszemélyes bisztróból 10 fős csapat lett, a szimpla vendéglátásból pedig szerelemprojekt.

Anita hiába volt zöldfülű sok szempontból, elvégezte az iskolákat, mielőtt belevágott. Most már hivatalosan is szakács, rendezvényszervező, felszolgáló, üzletvezető, és barista is, ráadásul büszkébb ezekre, mint a doktorátusára.

 

A tanulság számára ebben a történetben egyértelmű:

“Nem szabad, hogy eltántorítsanak. Ha annak idején másokra hallgatok, a blogot is abbahagyom. Megkaptam nem egy embertől, hogy bele fogok bukni – én mégis naívan hittem benne” – idézi a múltat az ötletgazda.
A Veganeeta blog és most már a Veganeeta Home is mérce a vega és vegán éttermek között. Ráadásul úgy néz ki, ide nem csak vendégként érkezni jó, hanem dolgozni is: Anita mindenkivel kedves és kimért, ahogy ő mondja, egy kis család lett az övék, ami a vendégeknek is átjön.

A jó csapat mellett a Veganeeta lelke a minőségi alapanyag. Még a fűszerek is gondosan válogatott helyről érkeznek, akárcsak az étterem bástyáját biztosító gyümölcs- és zöldségáru.

Az emberek nagy része, aki ide jön, átérzi, miről szól a hely – és erre a legjobb bizonyíték, hogy már most 90%-ban törzsvendégek járnak az étteremként, kávézóként és laza vegán bisztróként is aposztrofálható Veganeetába.

Nem érdekel más, csak hogy elégedetten távozzon, aki ide bejön – mondja Anita. A konyhán túlnyomó részben az ő receptjeiből dolgoznak, az ételek nagy részét ő maga is főzi le, bár lassan szeretné átadni ezt a tudást a lelkes konyhai csapatnak is.

Ennek ellenére ő is folyamatosan tanul. Bár konkrét inspirációja nincs, gyakran látogatnak meg vega és vegán éttermeket Pesten, Bécsben vagy épp Sri Lankán. Gyakori emellett az is, hogy egy indiai szakácskönyvben vagy egy külföldi oldalon csak az összetevőket, esetleg az ételről készített fotót nézi meg, és inkább elkészíti belőle a Veganeeta verzióját a saját elképzelése szerint.

Tervből rengeteg van. Például, hogy szeptemberben egy neves indiai séf főzőtanfolyamára mennek el a csapattal, és emellett ők is indítanak kurzusokat a Veganeeta-fanatikusoknak. “Mindenkinek elmondok bármilyen receptet, amit kérdez, nem sajnálom senkitől” – vallja az ötletgazda.

Az étlap
A Veganeeta étlapja – elfogulatlanul mondjuk -, egy húsevő számára is meglehetősen színes és izgalmas. Az elmúlt hetek slágere például a tabulée, de a visszajárók gyakran követelik a curryt és a töltött káposztát is, amit kókusztejben főzött jázmin rizzsel és szejtán kolbásszal töltenek meg, és gazdagon fűszereznek.

De büszkék Anitáék a pizzájukra is, amire fűszeres, intenzív paradicsomszószt, és besamelt készítenek, majd a végén friss bébispenóttal, friss ruccolával és fokhagymás olívaolajjal ízesítik – sőt, a ketchupot is házilag csinálják hozzá. Örök kedvenc a hamburger is, amibe legutóbb egy babos betétet készítettek, és a gluténmentes hamburgerzsemlét is ők készítik.

A csapat most azon dolgozik, hogy ne csak étteremként, de reggelizőként, kávézóként és stílusos brunch-helyszínként is számoljanak a vendégek a Veganeetával. A reggelihez kérhető espresso variációkkal – például tonikkal, limonádéval, vagy gyömbérrel készítve –, és a humusszal és padlizsánkrémmel megkent fonottkaláccsal, vagy az egyszerre krémes és roppanós chia pudinggal ez nem tűnik nehéz feladatnak.
Az otthonos, vidékies stílusú vendéglátóhelyen van még egy óriási szerelem a vegán fogásokon túl: a kávé.

“A barista képzésen lettem oda a legendás FAEMA E61-es gépért, amit 1964-ben kezdtek gyártani, és a világ egyik legjobb kávégépe. Végül egy holland restaurátortól sikerült vásárolnunk egyet, szinte teljesen manuális, aki kávé-gourmet azonnal rákattan” – meséli Anita. Most két fajtával dolgoznak: egy kolumbiaival, és egy világos pörkölésű costa ricaival, első osztályú ültetvényekről. Mindkettő az Umami Coffee Roastery-ből érkezik, Paksról, és nagyon figyelnek rá, hogy a lehető legjobb feketét hozzák ki belőle.

Végtelen lelkesedés és pozitív energia árad a Veganeeta Home-ból, ráadásul estig képtelenek voltunk enni a vegán reggeli után. Még az is lehet, hogy gyakran visszatérünk – csak a húsevő barátaink meg ne tudják…