Hajózástörténeti Látogatóközpont a Balaton új attrakciója

Pénteken 13 órától fogad látogatókat Balatonföldvár 475 millió forintos uniós támogatással, összesen 520 millió forintból megépült Hajózástörténeti Látogatóközpontja, amelynek része a Balaton legnagyobb épített kilátója.

A különleges, kiállításnak és kilátónak is helyet adó látogatóközpont Balatonföldvár emblematikus létesítményévé vált. A város magaspartján megépült háromszintes, akadálymentesített építmény több mint ezer négyzetméternyi hasznos területtel rendelkezik. Az itt berendezett interaktív kiállítás a Balatont, a balatoni hajózást és vitorlázást mutatja be terepasztalokkal, filmvetítésekkel, szimulátorokkal. A hajót fo
rmázó központ árbocaként épült meg egy 25 méter magas kilátó, ahová 166 lépcsőfok vezet. Innen, a mintegy 40 méteres magasparttal együtt közel 70 méteres magasságból látható a Balaton és az észak-somogyi dombok. A legfelső szinten egy előadóterem és egy panorámateraszos kávézó is helyet kapott.

Az új létesítmény 31 tonnányi betonvas és több mint ezer köbméternyi beton felhasználásával készült el. Holovits Huba, Balatonföldvár polgármesterének beszámolója szerint szakértők és szakhatóságok felügyeletével, engedélyezésével történt az építkezés, kellő biztonsági távolságra a partfal szélétől. A beruházás részeként a környék is megszépült: az épület körül parkos rész fogadja a vendégeket sétáló utakkal és játszótérrel. Itt látható Bujtor István színészlegenda hajója is, amellyel a Pogány Madonna című filmben szelte a hullámokat.

Régi terve volt Balatonföldvár vezetésének, hogy egy egész évben vonzó turisztikai attrakciót hozzon létre a város korábban kevésbé kihasznált nyugati részén, ami rossz időjárás estén is programlehetőséget kínál. Az építkezést két és fél éve kezdték el. Az átadás az engedélyek csúszása és a kivitelezővel folytatott elszámolási viták miatt csúszott egy évet.

(f)