Teszt: a csodás panorámán túl mit kínál a Balaton egyik legmagasabban fekvő étterme? (hellovidek.hu)

A Balaton kékségének látványa, a badacsonyi borkínálat és a helyi jellegzetességekkel megbolondított ételek hármasa kétségtelenül vonzó szempont. Még akkor is, ha ezért fel kell menni majdnem a hegy legtetejére, ki kell nyitni a pénztárcát és előre kell helyet foglalni – vagy őszintén reménykedni abban, hogy talán mégis le tudunk ülni. A HelloVidék azonban nem bízta a véletlenre: a badacsonytomaji Kisfaludy-ház Étterem és Borteraszt tesztelte.

Régóta terveztem már, hogy egyszer elmegyek ide. Nem csak azért, mert rengeteg gyönyörű fotót láttam róla és számos pozitív értékelést olvastam a helyről, hanem több ismerősöm szó szerint rajongva mesélte, hogy minden tekintetben meg volt elégedve vele. Jól is alakult a dolog, mert az augusztus 20-i hetet most már sok éve kettő kedves lánybarátommal töltöm, hol belföldön, hol külföldön. Most úgy alakult, hogy épp a Balaton-felvidéket vettük célba, annak minden szépségével, gasztronómiai élményével és persze az ezzel járó zsúfoltsággal együtt. Terveztük a napi programokat, amiben voltak olyan, tevékenyebb időtöltések is, mint a kirándulás, de pihenős, lazítós Balaton parti napozgatások is.

 

Már indulás előtt összeraktuk az útitervet, és az igazi tumultus elkerülése érdekében augusztus 19-én terveztük bele a programunkba többek között a szigligeti várat, a Szent-György hegyi bazaltorgonákat és Badacsonyt. Nagyjából kiszámolva a távolságokat már láttam, hogy egy kora délutáni ebéd lenne a leginkább ideális, így négy nappal az indulás előtt már foglaltam is egy asztalt délután kettő órára, három személyre. Megkértek, hogy érkezzünk pontosan, ami abszolút természetes kérésnek tűnt egy ilyen zsúfolt héten.

Eljött a várva-várt nap: kirándulások, élmények, napsütés és rengeteg, rengeteg ember. Szóval ez utóbbi miatt hamarabb is menekültünk, ezért felhívtam ez éttermet, hogy jöhetünk-e fél órával korábban. A személyzet rendkívül udvariasan elmondta, hogy sajnos nagyon nagy náluk a forgalom és nem tudják garantálni az asztalunkat. Persze nem csináltunk ebből problémát, addig lementünk és bámultuk a balatoni csendéletet a kikötőben.

Érdemes figyelembe venni, ha ebbe az étterembe tartunk, hogy szinte a hegy legtetejére építették, tehát akár gyalog, akár autóval megyünk, az egy kissé megterhelő lesz számunkra: gyalog a távolság és a szintemelkedés, autóval az út közepén közlekedő embertömeg és szűk, szinte egysávos úton szemből érkező forgalom miatt. Mi az utóbbi kínjait éltük meg szó szerint, ám odafent egy figyelmes parkolóőr azonnal útbaigazított minket, hogy hol érdemes a parkolóhelyet keresni. Parkolás pipa, indulás az étterembe.

A Kisfaludy-ház népszerűségét jelzi, hogy a hely száz százalékban telt házzal üzemelt, és néhányan már türelmesen ott várakoztak a bejáratnál, hogy bebocsátást nyerjenek. Az ezért felelős pincér hamarosan ott termett, akinek jeleztem, hogy kettő órára foglaltunk asztalt három személyre. Sűrű bocsánatkérések közepette mondta, hogy sajnos még nem végeztek az asztalunknál, ezért kéri a türelmünket. A szemünk elé táruló balatoni látvány és a leírhatatlan panoráma mindjárt azt súgta, hogy megéri várakozni – irja a hellovidek.hu.

A cikk folytatása (fotókkal) itt található.