Terv szerint halad a Vadászati Múzeum bővítése Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

A terveknek megfelelően halad a Vadászati Múzeum bővítése. A Nemzeti Kastély és Várprogram keretében egy 1,5 milliárdos beruházás részeként új diorámák épülnek a múzeumhoz mintegy 1 milliárd forint értékben. A kivitelezés február 24-én kezdődött el. A koronavírus miatt kialakult helyzetben sem várható nagy csúszás az építkezés ütemében.

Látványos részéhez érkezett a Vadászati Múzeum bővítése. A kivitelező január végén vette át az építési területet és február 24-n a terület kitűzést követően a föld kitermeléssel, elkezdődtek a munkálatok. A két új kiállító részen területenként 16 db betonoszlop található, melyek  kiöntésével is végeztek már. Az utolsó daraboknak még száradni kell. Addig a zsaluanyagot nem tudják lebontani.

“Ez egy betonoszlopokon álló szerkezet,pontosan ugyan olyan mint az épület elején található. Ezt tükröztük ide és az épületen belül található két új diorámát fogunk kialakítani. Egy Ázsia diorámát, ahol egy ősember barlangon keresztül – ugye onnan indult a vadászat – fognak tudni majd bejutni a látogatók. A másik mögöttem látható dioráma ahol éppen a zsaluzás látszik, ott pedig egy afrikai diorámát fogunk tudni kialakítani. Tökéletesen illeszkedik a múzeumnak a látogatói útvonalába. Ugye azt tudjuk fejleszteni. Kinőttük az épületet és tovább kellett, hogy fejlődjünk.” – mondta el az építkezés helyszínén Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A Helikon Kastélymúzeum igazgatója elmondta továbbá, hogy az építkezés jó ütemben halad annak ellenére,hogy a koronavírus miatt akadályt jelentett a kivitelező. Az ütemterv szerint azonban nagyobb csúszás nem várható a mint 2-3 hónap. A Vadászati múzeum fejlesztése , a  nemzeti kastély és várprogram  1,5 milliárdos csomagjának csak egy része.

“Ide tartozik majd még a madárparknak a fejlesztése, ill. a kastély főépületében a gépészeti fejlesztés. Amely mellett egy kis restaurálás – a tükörteremnek a restaurálása – illetve ablak restaurálások, ablak festések, azoknak a felújítása tartozik. Én azt gondolom, hogy egy jól végig gondolt fejlesztési mezsgyén haladunk. Ugye ez az egyik üteme ennek a fejlesztésnek. Én bízom abban, hogy miután ennek a kis kényszer szünetnek vége lesz, akkor legalább ugyanilyen mértékben vagy talán még mértékben fog a turizmus – s leginkább a belföldi turizmus- felerősödni. Szerintem pontosan ez az az időszak, amikor fejleszteni kell. Hála Istennek a tulajdonosi joggyakorlónk az MTÜ is pontosan ezt gondolja. Újabb fejlesztési terveken dolgozunk. Ugye hamarosan lejár ez az uniós ciklus és azt a felkérést kaptuk, hogy turisztikai attrakció fejlesztésben továbbra is dolgozzunk.”- adott tájékozttaást az igazgató.

Elmondható,hogy a Helikon Kastélymúzeum történelmi fejlesztés előtt áll. Aminek egyik nagy állomása a Vadászati Múzeum bővítése. A beruházás előreláthatólag 2021 év végén fejeződik be és 2022-től már ugyanolyan képet kap a múzeum hátsó része, mint a fogadó oldal. Különbség csak annyi lesz, hogy a két új épületrész tetején nem lesz kilátóterasz.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.