Terrierek tartják rettegésben a Szent György-hegy kutyatulajdonosait (24.hu)

Többször is súlyos kutyatámadások történt a Balaton-felvidéken lévő Szent György-hegyen. A beszámolók szerint a Mogyoróshegy nevű oldalon egy tanyáról két staffordshire terrier szinte vadászik a környék ebeire, egyet halálra is martak. Bár emberekre nem támadnak, a helyiek félnek a környékre menni. A terrierek tulajdonosát többször megbírságolták, de szerinte csak „kalandos” fajta az egyik kutyája, ám nem ő tehet minden attakról – írja a 24.hu.

 

Amikor ősszel az ember megmássza a Tapolcai-medence valamelyik tanúhegyét, az október végi színek, a sejtelmes, párás horizont, de még a távoli Tapolca Y-házas lakótelepe is lélegzetelállító látványt nyújt. Ilyenkor könnyű megérteni azokat, akik – főleg a Badacsony telítődése után – a Szent György-hegyre, a Csobáncra vagy épp a Gulács lábához költöztek, és letelepedtek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó területen.

Az egyik, több millió évvel ezelőtt kialudt vulkán, a Szent György-hegy északi lejtőinek idilljét az utóbbi egy évben azonban véres eseménysor borzolta. Egyik olvasónk azzal keresett meg minket, hogy a közigazgatásilag Tapolcához tartozó Mogyoróshegyen (ami gyakorlatilag a Szent György-hegy dimbes-dombos északi lejtője, dűlője) egy férfi körülbelül öt staffordshire terriert tart. A kutyák rendszeresen kiszökdösnek a kennelből és rettegésben tartják a környéket, a hegy északi, keleti részeit, de néha még a nyugati oldalra is elmerészkednek.

 

Emberre nem, de más ebekre vadásztak

A 24.hu több sértettet is megkeresett, és mindenki hasonlóan írta le a támadó kutyákat, akik általában ketten voltak (egy zsemleszínű és egy tigriscsíkos). A tanúk egybehangzóan állították, hogy a kutyák sose támadtak emberre, mindig csak más ebekre, de azokra szinte vadásztak.

Zentai Anna cirka 300 méterre lakik a kutyák gazdájától. Állítása szerint összetartó, rendes közösség él, illetve nyaral itt. A kutyák gazdájával is köszönőviszonyban van mindenki, van, aki beszélgetni is szokott vele, de amikor a kutyatámadásokra terelődik a szó, „elhatárolódik, azt mondja, kennelben vannak, nem szöknek ki sose”. Zentai Anna szerint ez nem így van: mi már félünk tőlük, nem szeretek arra menni egyedül.

Miután nem jutott semmire a kutyatulajdonossal, bement Tapolcára hivatalosan panaszt tenni. A jegyzői hivatalban – ami ez esetben, mivel emberre nem támadtak a kutyák, illetékes – azonban szerinte nem vették komolyan. Állították, a gazdával semmilyen probléma nem volt eddig, holott Zentai Anna szerint az ügyben már feljelentés is született.

Morzsit, a tacskót is megtépték

Egy közelben lakó nő megrázóbb élményeket élt át. 2020. december 16-án Morzsi kutyája „rettentő vészjósló, fájdalmas hangjára” kapta fel a fejét. Kirohant a házból, és azt vette észre, hogy „a két pitbull rajta van, az egyik a szájában a nyakát, a másik a lábát fogta”. Partvisnyéllel kezdte ütni a támadó ebeket a sötétben, azok – a folyamatos csépelés hatására – végül elengedték a tacskót, ami sérülten legurult a pincelejáró lépcsőjén. A kutyák ebben az esetben sem támadtak emberre. Morzsi túlélte a támadást, bár nem sértetlenül: Így még én kutyát sírni nem hallottam, tiszta vér volt a nyaka.

Azonnal elsősegélyben részesítette a dakszlit, majd még fél évig kezelte a sebeit. Morzsi fél fülére megsüketült, és a mai napig odakap, ha valaki hozzá akar érni a hátsó feléhez. A nő sokkos állapotban hívta fel a rendőrséget, ahol közölték, ez jegyzői hatáskör. A jegyzői hivatal három hétig ült az ügyön, majd megkérték a bejelentőt, hogy adja meg a kutya gazdájának nevét és címét, ám ezt a tacskó gazdája nem tette meg. „Én 71 évesen nem fogok ugrálni” – mondta a 24.hu-nak a nő. Szerinte egyébként már nyolc kutyája van a férfinek, aki tenyészti a terriereket.

(Fotó: Molnár Zoltán/24.hu)

Infarktus-közeli állapot

Hajdú Nóra esete idén júniusi. Két barátnőjével és két kutyával elmentek sétálni Kisapáti környékén. A negyedik szomszédnál jártak, amikor – miként fogalmazott – „a kanyarból előugrott ez a két dög”, és egyből „betakarták az én kutyámat”. Véres harc kezdődött, „rúgtam őket, ahogy bírtam, háromszor sikerült lerúgni a kutyákat az enyémről”. Egy pillanatra leállt ekkor a támadás, majd a velük lévő öregecske, a sétában lemaradt foxi is utolérte őket. A két támadó kutya őt vette célba, de Hajdú Nóra barátnője felkapta, és a magasba tartotta a drótszőrűt, erre a terrierek rá is felugrottak, bár a nőt nem bántották. Végül elkezdték kövekkel dobálni a kutyákat, azok erre eliramodtak.

„Azt hittem, hogy infarktusom van” – mondta Hajdú Nóra, akinek szúrt a szíve, és egy ideig alig kapott levegőt. A sokk miatt a mai napig nem emlékszik minden momentumra. Totó, az először megtámadott kutya megsérült, „belőle kiharaptak egy darabot”, egy hétig nem mert kimenni a házból.

Az egyik kutyaszökés után a rendőrség is segített a kutyák befogásában (Fotó: olvasói képek/24.hu) 

„Senkinek nem kívánom azt az éjszakát”

Dobrai Katalin frissebb és tragikusabb. Október 12-én éjjel fél 12 körül egyedül volt hegyi otthonukban (a párja még dolgozott), és felfigyelt rá, hogy szabadon lévő, csak éjjelente megkötött ebe veszettül csahol. Először azt hitte, őzeket észlelt, de amikor kiment, látta, hogy idegen kutyák tépik az övét. Időközben befutott a párja is, és végül sikerült elkergetniük a vérebeket. “Senkinek nem kívánom azt az éjszakát, féltettem a páromat is, hogy ott ölik meg” – mondta Dobrai Katalin.

Reggel mentek csak vissza a tetthelyre, ahol megtalálták a támadásban elpusztult kutyájukat. Elhantolták, miután lefotózták a testét. Kihívták a rendőröket, akiknek megmutatták a képeket is. A hegyi Facebook-csoportokban is terjedni kezdett a kóborló, támadó kutyákról szóló hír, ugyanis mások területére is bementek. Végül az egyik telken befogták a terriereket, a gazdájuk pedig hazavitte őket. Dobrai Katalin azóta alig mer kimozdulni a házból. A történtek ellenére nem akar rosszat az agresszív ebeknek: „Azt se mondom, hogy öljék meg a kutyáit, de vigyék el, mert nem jól tartja szerintem”.

Mit mond a kutyák gazdája?

A 24.hu újságírója is elment a támadó kutyákat megnézni a Mogyoróshegyre. A gazdájuk nem volt otthon, a helyszínen pedig egy aránylag rendben tartott birtokot láttunk. A terület közepén álló ház köré magas fémkerítést húztak, belül egy kavicsos terepen élnek a kutyák. Ottjártunkkor két kifejlett terriert és négy kölyköt láttunk, főleg a szuka tűnt agresszívnek, de nem jobban, mint bármely házőrző.

A gazdát végül sikerült elérnünk. Elismerte, hogy az egyik kutyája már többször is kiszökött, de szerinte nem ő felelős minden támadásért. Egy tacskó elleni attakot elismert, de hozzátette, „azóta nem harapott meg senkit”. Ez a tacskós sztori azonban nem az, amit fent leírtunk.

A férfi ezzel együtt nem érti, hogy mi a probléma. Igaz ugyan, hogy többször kinn volt a kutyám, gyakran kiszökik, ő ilyen kalandos, mindig mászkál mindenfele, de sohasem bántott senkit. Azért is fura szerinte a környékbeliek „felhorgadása”, mert van, aki egy 42 kilós pitbullt tart errefelé, de őt nem bántja senki.

 

Mit mondanak az intézkedésre jogosultak? 

Megkerestük a tapolcai jegyzői hivatalt, a főállatorvost, a rendőrséget és a tapolcai Assisi Szent Ferenc Állatmenhelyet is.

Szabó József Andor főállatorvos a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, de annyit elmondott, az ő eljárása mellett a tapolcai rendőrség is folytat ilyet. Az állatmenhelyen keresték az illetékes Ulrike Vollnert, ő azonban szabadságon van, nem tudták elérni. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem válaszolt a 24.hu kérdéseire, mint ahogy a tapolcai jegyző, Iker Viktória sem.