Termőre fordultak Balatonakali jelképpé vált mandulafái

Megkezdődött Balatonakali önkormányzati mandulaültetvényének első szürete, a szedésbe és a feldolgozásba önkéntesek is besegítenek. Koncz Imre polgármester a hirbalaton.hu-nak elmondta, négy évvel ezelőtt ültettek el másfél hektáron 466 mandulafát, amely idén fordult termőre. A település, amelynek a „Mandula, jó bor és vendégszeretet!” a jelmondata, és ezt komolyan is veszi, hamarosan dönteni fog arról, belevág-e újabb másfél hektárnyi mandulás telepítésébe.

Balatonakaliban immár egész brand épült a település jelképének számító mandula köré. Tavaszonként kétnapossá vált az Akali Bor Napja Mandulavirágzákor nevű helyi rendezvény, és az országban elsőként megalakult idén a Mandula Lovagrend Társaság.

Az önkormányzat négy évvel ezelőtt ültetett hazai fajtákat az összefogással megszerzett, főút menti területén. A becslések szerint 400 kilogrammnyi termés várható, ami csaknem fedezi már a költségeket – a polgármester beszámolója szerint. A pár napig tartó szüretben, feldolgozásban 6 önkormányzati alkalmazott és tíz önkéntes segédkezik. A feldolgozás a polgármesteri hivatal udvarában zajlik családias légkörben, a munkához szükséges gépet egy vállalkozó adta kölcsön. A 700 lelkes tóparti falu az ünnepeire és vendégkínálgatásra szánja a saját termelésű mandulákat.

A remények szerint a termőre fordult ültetvényben már kevesebb lesz a munka, így akad majd munkaerő újabb terület betörésére. Ha úgy dönt a település vezetése, hogy megduplázza az önkormányzati mandulást, ahhoz bérelni kell majd hosszútávon a falu észak-keleti végében lévő állami területből egy részt. A kiszemelt részen amúgy egykor 10 hektárnyi mandulás volt.

(Fotók: hirbalaton.hu)