Termelői piac és bringamozi tervei Alsóörsön (Balatoni Futár)

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület rendhagyó közgyűlésre hívta össze tagjait a közelmúltban. A fórumon megtörtént az éves tisztújítás, majd Semsei Sándor elnök és Pataki Júlia TDM menedzser ismertették a 2020-as terveket. Az újításokról a Balatoni Futár februári számában közöl részleteket.

Először az új, tervezett piacról esett szó, melyet Alsóörsön, az egyesület irodája előtti területen terveznek megvalósítani. A termelői piac a környékbeli ős- és  kistermelőknek, valamint a kézműveseknek szeretne lehetőséget biztosítani. A terület egyfajta közösségi térként is szolgál majd, ahol lehet zenés programokat, családi foglalkozásokat tartani, illetve a tervek között szerepel nyári estékre egy különleges bringamozi program is. Ennek lényege, hogy a projektor egy kerékpáros áramfejlesztővel lesz összekötve és csak akkor kap a működéshez elegendő áramot, ha a kerékpárokon tekernek.

– A helyi termékekkel összefüggésben egy polcrendszert is kialakítunk. Először az alsóörsi és a csopaki irodában, de az egyesület szeretné, ha a térség szolgáltatói is be tudnák integrálni saját szálláshelyükre vagy üzletükbe ezeket a jó minőségű árukat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal is együtt gondolkodunk és dolgozunk a polcrendszerben, a saját védjegyes termékeiket is szeretnénk bemutatni – mondta el Pataki Júlia. A következő feladat a térségi e-busz kihasználásának maximalizálása. A busz tavaly nyáron érkezett meg Alsóörs önkormányzatának jóvoltából. Az elmúlt év az igények felmérésével, a gépjármű paramétereinek, teljesítményének felmérésével telt, ám ebben az évben már a teljes kihasználtságra törekednek. Tavasszal és ősszel hétvégenként borjárat indítása a terv, a nyári szezonban pedig rendszeres strandjárat közlekedik Alsóörsön, mely az esti órákig autómentes és kényelmes közlekedési módot biztosít a helyieknek és nyaralóknak egyaránt.

– Rendszeressé kívánjuk tenni ezeket a vándorgyűléseket, hogy tagjaink jobban megismerhessék egymást, illetve a tagok munkáját is. Így reméljük, elkezdődik egy jó hangulatú, baráti ötletbörze, mely a térség előnyére válik – hangsúlyozta Pataki Júlia.